Türk toplumunda tibia proksimalinin diz protezi uygulaması açısından morfometrik analizi
Morphometric analysis of tibia proximal in terms of knee prosthesis application in Turkish society
- Tez No: 670933
- Danışmanlar: DR. RAFFİ ARMAĞAN, DR. NECMİ CAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Diz, Artroplasti, Protez, morfometri, Tibia, Knee, Arthroplasty, Prothesis, Morphometry, Tibia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç:Gonartroz tedavisinde sıklıkla kullanılan total diz artroplastisinin başarısı, komponentlerin anatomiye uygun yerleştirilmesi ve alt ekstremite aksının fizyolojiye en yakın şekle getirilmesine bağlıdır. Bu çalışmada, tibia proksimalinin morfometrisinin toplumlar arası değişim göstermesi, Türk toplumuna daha uygun protez üretilmesi için morfometrik tanımlama gerekmesi, Türk toplumunun tibia proksimalinin boyut tanımlamasının gerekmesi hipotezi ile Türk toplumunda tibia proksimalinin diz protezi uygulaması açısından morfometrik analizi yapılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: 2019 yılında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğine başvurup gonartroz tanısı alan ve ileri tetkik ve tedavi amaçlı diz MR çekilen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 40-60 yaş arası daha önceden cerrahi müdahale geçirmemiş hastaların MR görüntüleri retrospektif olarak tarandı.Elde edilen görüntülerin modellenmesi sonrası ölçümler yapıldı ve ölçümler diğer toplumlarda yapılan ölçümlerle kıyaslandı. Bulgular: 206 MRI kesidi 2 çeşit yöntemle ölçüm yapıldı. Elde edilen 206 görüntü iki çeşit ölçüm metodu(PCAr ve TTr olmak üzere) ile toplam 10 adet parametre ölçülmüştür. Ölçülen parametreler (Tibia ML,Tibia AP,MAP,LAP,PCA-TTA açısı,medial a,lateral a,medial r,lateral r,inter r) ile hesaplanan 6 parametre (Aspect ratio,MAP-LAP,bb/a med, bb/a lat, medial bb,lateral bb) de değerlendirmeye alınmıştır.Cinsiyete göre,yaş-boy-BMI ve kiloya farklı ölçümler ve korelasyon testleri yapıldı. Tartışma: Çalışmamızdaki verileri incelediğimizde birçok parametrede kadın ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Tibia ML, Tibia AP, MAP, LAP, Medial R, Medial A, Lateral R, Lateral A, İnter-R, Medial bb, Lateral bb ölçümlerinin beklenildiği gibi erkeklerde kadınlardan yüksek olduğu görülmüş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. MAP-LAP farkı TTr ölçümde istatistiksel olarak anlamlı olarak düşük bulunmuştur,PCAr ölçümde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır Sonuç: Her ne kadar maliyetli olsa da genelde Türk toplumuna özelde kişiye özel üretilecek protezlerin hasta ve cerrah açısından konforlu sonuçları ön görülmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The success of total knee arthroplasty, which is frequently used in the treatment of gonarthrosis, depends on placing the components in accordance with the anatomy and bringing the lower extremity axis closest to the physiology. In this study, it is aimed to make a morphometric analysis of the proximal tibia in terms of knee prosthesis application in Turkish society with the hypothesis that the morphometry of the proximal tibia varies between societies, that morphometric definition is required to produce a more suitable prosthesis for Turkish society, and that the size definition of the proximal tibia of Turkish society is required. Materials and Methods: The MRI images of patients aged 40-60 years, who were citizens of the Republic of Turkey, who applied to the Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Polyclinic in 2019 and were diagnosed with gonarthrosis and underwent knee MRI for further examination and treatment, were retrospectively scanned. After modeling the images, measurements were made and the measurements were compared with measurements made in other populations. Signs and Results: 206 MRI sections were measured using 2 different methods. A total of 10 parameters were measured with two types of measurement methods (PCAr and TTr) from 206 images obtained. 6 parameters (Aspect ratio,MAP-LAP,bb/a med, bb/a lat, medial bb, lateral bb) were also evaluated. Different measurements and correlation tests were performed according to gender, age-height-BMI and weight. Conclusion: Although it is costly, comfortable results for the patient and surgeon are foreseen for the prostheses to be produced specifically for the Turkish society in general