Mersin yenice lojistik köyünün bölge ekonomisine etkisini belirlemeye yönelik saha araştırması
Field research to determine the effect of Mersin yenice logistics village on the region economy
  1. Tez No: 670971
  2. Yazar: SELMAN DAVUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Köy, Küreselleşme, Delphi Tekniği, Logistics, Logistics Village, Globalization, Delphi technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tezin amacı; Mersin Yenice Lojistik Köyü'nün bölge ekonomisine mevcut ve gelecekteki etkisini bir nitel araştırma tekniği olan Delphi tekniği kullanıp uzman görüşlerinden yararlanarak ortaya çıkarmaktır. Günümüzde üretimin Amerika ve Avrupa'dan Asya bölgesine kayması, bu bölgeler arasında köprü görevi gören ülkemiz açısından önemli bir husustur. Üretilen mal ve hizmetlerin dünya piyasasına aktarımı için lojistik altyapının güçlü olduğu bölgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda lojistik üs ya da lojistik köylerin önemi ön plana çıkmaktadır. Bu tezin birinci bölümünde, lojistik sektörü, ikinci bölümde, lojistik köy kavramı, üçüncü bölümünde Mersin ili bölge analizi yapılmış ve Mersin-Yenice lojistik köyü ile ilgili raporlar, birincil kaynaklar ve literatür araştırması sonucu elde edinilen bilgilere yer verilmiştir. Mersin-Yenice lojistik köyünün bölge ekonomisine katkısına yönelik uzman görüşleri Yapılandırılmış Mülakat Tekniği ile toplanarak, belirlenen uzman grupla Delphi tekniği uygulanmış ve sonuçlar gruplandırılarak dördüncü bölümde raporlanmıştır. Araştırma bulguları, uygulanan Delphi tekniği sonucu maddeler üzerinde uzlaşma sağlanmıştır. Bulgular, Yenice lojistik köyünün tam aktif hale gelmesi ile, bölge ekonomisine katkılarının olacağını ve sadece bölgesel değil ulusal anlamda da ekonomik katkılar sağlaması beklendiğini göstermektedir. İstihdam, bölgesel kalkınma, uluslararası pazarda bilinirlik artışı, lojistik işlemlerdeki karmaşıklığın azalması, çevre kirliliğinin azalması, karayolu yük miktarının azalması gibi katkılar, en çok beklenen katkılar olarak göz önüne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the current and future impact of Mersin Yenice Logistics Village on the regional economy by using the Delphi technique which is a qualitative research technique by benefiting from expert opinions. Today, the shift of production from America and Europa to the Asian region is an important issue for our country, which acts as a bridge between these regions. Regions where the logistics infrastructure is strong are needed to transfer the produced goods and services to the world market. In this context, the importance of logistics bases or logistics village comes to the fore. In the first part of this thesis, the logistics sector, in the second part, the concept of logistics village, in the third part, Mersin province region analysis has been made and reports, primary sources and the information obtained as a result of the literature research are given about the logistics village of Mersin-Yenice. Expert opinions on the contrubition of Mersin-Yenice logistics village to the regional economy were collected with the Structured Interview Technique, Delphi technique was applied with the determined expert group and the results were grouped and reported in the fourth section. Research findings, consensus was achieved on the items as a result of the Delphi technique applied. The findings show that, with the Yenice logistics village becoming fully active, it will contribute to the economy of the region and it is expected to make economic contributions not only regionally but also nationally. Contributions such as employment, regional development, increase in recognition in the international market, decrease in complexity in logistics operations, decrease in environmental pollution, decrease in the amount of road load are considered as the most anticipated contributions.