Ziya Osman Saba hayat, sanatı, eserleri
Ziya Osman Saba life, art, works
  1. Tez No: 671026
  2. Yazar: BERRİN AR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ziya Osman Saba, şiir, hikâye, eleştiri yazıları, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatı, Ziya Osman Saba, poetry, narrative, critical reviews, Republican Period Turkish literature
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 916
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan şair ve yazar Ziya Osman Saba, 47 yıllık ömrüne üç şiir kitabı, iki hikâye kitabı, birçok eleştiri ve tanıtma yazısı ile tercümeler ve mektuplar sığdırmış; anketlere verdiği cevapların yanında söyleşileri ve baskıya hazırladığı kitaplarla küçümsenemeyecek bir külliyat sığdırmıştır. Küçük yaştan itibaren şair olmayı hayal eden Saba, doğal olarak daha çok şiirle ilgilenmiştir. Sanatta hedefini“güzele erişebilmek”şeklinde ifade eden Saba, bütün hayatı boyunca yazmayı bir ihtiyaç olarak görmüştür. Henüz 17 yaşındayken ilk şiirini Servet-i Fünûn'da yayımlatan Saba, 1940'lı yıllara kadarki şiirlerinde küçük yaşta annesini kaybetmiş olmasının, sevgi eksikliğinin, maddi sıkıntıların, ilk evliliğinde yaşadığı sorunların etkisiyle karamsar şiirler yazıp ölüme yakın durmuştur. 1940'lı yılların ortalarından itibaren ikinci evliliğinin ve çocuk sahibi olmasının verdiği mutluluğun etkisiyle iyimserliği ağır basan şiirler yazmıştır. Şiirlerinde çoğunlukla çocukluk günleri, ölmüşlere özlem, aile yaşantısında bulunan huzur, İstanbul, gündelik hayata dair ayrıntılar, ölüm ve Allah inancı gibi temaları işlemiştir. Ziya Osman Saba şiirin dışında hikâyeler de yazmıştır. Bunlar, anı-hikâye tarzındaki anlatılardır. Şiirlerinde işlediği konuları, hikâyelerinde daha detaylı bir şekilde ele almıştır. Yazdığı eleştiri ve tanıtım yazılarında izlenimci eleştiri yöntemini benimseyen Saba, genç sanatçılara yol göstermenin yanında onları teşvik edici yazılar yazmıştır.
Özet (Çeviri)
Being one of the most renowned authors of the Republican Period Turkish literature, poet and writer Ziya Osman Saba managed to produce three poetry books, two storybooks, numerous critical reviews, and introductory writings, translations, and letters in his 47 years of life; in addition to his replies to inquiries, interviews and books he prepared for publishing, he created an oeuvre which cannot be belittled. Having dreamt of being a poet from a young age, Saba was consequently more into poetry. Through his lifetime, Saba regarded writing as a need, and he described his purpose within art as“to reach the pleasant”. At an age as young as 17, Saba had his first poem published in Servet-i Fünûn. Until the 1940s, Saba has written heavy-hearted poems due to the loss of his mother at a young age, lack of affection, financial troubles, and problems in his first marriage that he went through, however around the middle of the 1940s, when death started embracing, he started to write more optimistic poems in relation with the happiness of his second marriage and having kids had brought. In his poetry, Saba mostly wrote about childhood days, longing for the departed, peace found in family, İstanbul, details about everyday life, death, and belief in God. Apart from poetry, Ziya Osman Saba also wrote narratives which were written as memoirs. In his stories, Saba dwelled on the themes he used in his poetry through more detailed narration. In addition to narratives, Saba, who used impressionistic criticism in his critical reviews and introductory writings, produced writings which were aimed to guide and encourage young writers.