Sırlı porselen karo yüzeylerine uygulanabilir transparan sır kompozisyonlarının geliştirilmesi
Development of transparent glaze compositions applicable to glazed porcelain tiles
  1. Tez No: 671337
  2. Yazar: MUSTAFA TIĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Baskı, Transparan Sır, Kristalizasyon, Porselen Karo
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
SIRLI PORSELEN KARO YÜZEYLERİNE UYGULANABİLİR TRANSPARAN SIR KOMPOZİSYONLARININ GELİŞTİRİLMESİ Dijital baskı teknolojisinin gelişimi ile birlikte özellikle doğal taş desenli sırlı porselen karo üretimi tüm dünyada hızla artmaktadır. Sırlı porselen karoların daha estetik bir görüntüye sahip olması amacıyla porselen bünye üzerinde derinlik sağlayan ve parlatma sonrasında karo yüzeyinde camsı bir tabaka oluşturarak karoya parlak bir görünüm kazandıran sırlar kullanılmaktadır. Yüksek maliyetlerle yurtdışından ithal edilen bu sırların özellikle yerli hammaddeler kullanılarak geliştirilmesi ülkemiz seramik sektörü açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında dijital baskı yöntemiyle üretilen sırlı porselen karo üzerine uygulanabilen tam transparan sır kompozisyonlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Farklı kompozisyonlara sahip seramik sırlar laboratuar koşullarında üretilmiş, porselen karo bünyeye uygulanmıştır. Elde edilen sırlı porselen karoların transparan ve parlaklık özellikleri, su emme, termal genleşme, lekelenme dirençleri, yüzey aşınmasına dirençleri ve kimyasal dayanımları belirlenerek ticari sır uygulanmış numuneler ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen sır kompozisyonunda standart sır ile kıyaslanabilir transparanlık, parlaklık, su emme, termal genleşme, lekelenme, yüzey aşınmasına dayanıklılık ve kimyasal dayanım özellikleri elde edilmiştir. Aradaki farkın ise geliştirilen sır tabakasında belirlenen sınırlı miktardaki kristalizasyondan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF TRANSPARENT GLAZE COMPOSITIONS APPLICABLE TO GLAZED PORCELAIN TILES The production of glazed porcelain tiles with natural stone pattern increases rapidly all over the world due to development of digital printing technology. In order to obtain more attractive appearance, the application of glazes, which provide a depth shiny view by forming a glassy layer on the porcelain tile surfaces, increases day by day. It is, therefore, important to develop such kind of glaze compositions for national ceramic industry since they are all imported from abroad with a considerably high cost. İt was aimed to develop fully transparent glazes that can be applied on glazed porcelain tiles produced by digital printing method. The ceramic glazes with different compositions were manufactured in laboratory scale and applied to the tile bodies. The physical properties of the glazed tiles such as transparency and glossiness, water absorption, thermal expansion, stain resistance, resistance to surface abrasion and chemical resistance were investigated with the standard glaze, which was applied to porcelain green body, comparatively. A comparable transparency, glossiness, water absorption, thermal expansion, stain, resistance to surface abrasion and chemical resistance was obtained from the glaze composition developed within this study. It was concluded that the slight distinguish was the result of limited crystallization in glaze layer. KeyWords: Digital Printing, Transparent Glaze, Crystallization, Porcelain Tile