Hafif çelik yapı sistemlerinin binalarda tasarım ve uygulama olanaklarının araştırılması
Researching on design and application possibilities of light steel construction systems in buildings
  1. Tez No: 671628
  2. Yazar: FURKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Çelik Yapı Sistemi, Soğuk Şekillendirilmiş Çelik, Mimari Tasarım, Taşıyıcı Sistem, Light Steel Construction System, Cold Formed Steel, Architectural Design, Structural System
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Son yıllarda hızla artan konut ihtiyacını karşılayabilmek ve depreme karşı dayanıklı yapı inşa edebilmek için alternatif yapım sistemleri üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, hafif çelik yapı sistemleri ön plana çıkmıştır. Hafif çelik yapı sistemleri çeliğin soğuk şekillendirilmesiyle oluşturulan ince cidarlı profillerin kullanımıyla inşa edilen sistemlerdir. Hafif çelik yapı sistemlerinin depreme karşı dayanıklılığı, montaj süresinin kısalığı, geri dönüştürülebilir olması, nakliye ve depolama kolaylığı gibi birçok özelliği bulunmasına rağmen sistem ülkemizde yeteri kadar tanınmamaktadır. Buradan hareketle tez çalışması ile hafif çelik sistemlerin ulusal ölçekte doğru tanıtılabilmesi; uygulama olanaklarının ve tasarım sınırlılıklarının araştırılarak, sistemin yapılarda uygulanmasına yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hafif çelik sistemlerin gelişim süreci incelenerek diğer yapım sistemlerinin ve hafif çelik strüktürlerin bir arada kullanılmasına yönelik çözümler ile hafif çelik sistemlerin farklı fonksiyon ve büyüklükteki yapılarda uygulanma olanakları araştırılmıştır. Bunun yanında hafif çelik sistemlerin tasarım olanakları, taşıyıcı sistem ve planlama özelikleri açıklanarak diğer yapım sistemleriyle beraber uygulanması üzerine araştırmalar yapılmış ve sistemin sınırlılıkları tespit edilmiştir. Hafif çelik sistem kullanılarak üretilmiş farklı işlev ve formdaki yapı örnekleri incelenerek sistemin farklı yükseklikteki ve geniş açıklıklı binalarda uygulanabilirliği araştırılmış; hibrit bir taşıyıcı sistem kurgusuyla hafif çelik yapı sisteminin sınırlılıklarının aşılabileceği ortaya konulmuştur. Sonuç olarak hafif çelik yapı sistemlerinin kullanılması ile yapı zati yüklerinin ve buna bağlı olarak da deprem yüklerinin azaltılmasının mümkün olacağı, yapım hızının arttırılabileceği, fonksiyonel ve estetik yapıların tasarlanabileceği belirlenmiştir. 2024, xx + 158 Sayfa
Özet (Çeviri)
As a result of research on alternative construction systems in order to meet the rapidly increasing housing need in recent years and to build earthquake-resistant structures, light steel construction systems have come to the fore. Light steel construction systems are systems built using thin-walled profiles created by cold forming steel. Although light steel construction systems have many features such as earthquake resistance, short assembly time, recyclability, ease of transportation and storage, the system is not well known in our country. Based on this, light steel systems can be accurately introduced on a national scale with the thesis study; It is aimed to develop solution suggestions for the application of the system in buildings by investigating the application possibilities and design limitations. In this context, the development process of light steel systems was examined and solutions for the combined use of other construction systems and light steel structures and the possibilities of applying light steel systems in structures of different functions and sizes were investigated. In addition, the design possibilities, load-bearing system and planning features of light steel systems were explained, research was carried out on their application with other construction systems, and the limitations of the system were determined. Building examples with different functions and forms produced using the light steel system were examined and the applicability of the system in buildings of different heights and wide spans was investigated; It has been demonstrated that the limitations of the light steel structure system can be overcome with a hybrid carrier system setup. As a result, it has been determined that by using light steel construction systems, it will be possible to reduce the building loads and therefore the earthquake loads, the construction speed can be increased, and functional and aesthetic structures can be designed. 2024, xx + 158 Pages