Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa (1813-1871)
Kıbrıslı Mehmet Emin Pasha (1813-1871)
- Tez No: 671730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL SAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Enderûn Hazine Odası, Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa, Osmanlı Devleti, XIX. Yüzyıl, Ottoman Empire, Kibrisli Mehmed Emin Pasha, 19th Century, Enderûn Treasuery Department
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa (1813-1871) Tarih sahnesinde, önemli olaylara şahitlik edip, bu olayları şekillendirerek geleceğe yön vermiş kişiler her zaman olmuştur. Osmanlı Devleti'nde, çözülmelerin başlayıp yenilik yapılmasını gerekli kılan hâllerin ortaya çıkmasıyla birlikte, devlette gerilemeyi durdurup yenileşme havası yaratacak kişi ve kurumlara duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu kişiler, tarihin her döneminde yaşamış ve yaşadığı dönemde almış olduğu vazifelerle adlarından sıkça söz ettirmişlerdir. Bahsi geçen kişiler aldıkları eğitim ve sahip oldukları tecrübe ile devletin geleceğini şekillendirmişlerdir. Bu nedenle bu şahısları, günümüzde ele alıp değerlendirmek, geçmişi doğru okumak ve yorumlamak açısından önemlidir. Bu noktadan hareketle Osmanlı Devleti'nde önemli çözülmelerin yaşandığı XIX. yüzyılda yaşayan Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa hakkında detaylı olarak çalışma yapılmaması bizi bu alanda çalışma yapmaya sevk etmiştir. 1813 - 1871 yılları arasında yaşayan Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa'nın hayatı, XIX. yüzyılın önemli ve büyük bir bölümüne tanıklık etmiştir. Kıbrıs'ın Baf kasabasında doğan Mehmed Emin Paşa, gençliğinde Kıbrıs'tan İstanbul'a gelerek Hazine Kethüdası olarak bulunan amcasının desteği ile II. Mahmud zamanında Enderûn'da Hazine Odası'na kabul edilmiştir. Mehmed Emin Paşa bundan sonra, Osmanlı Devleti'nde ardı ardına gelen vazifeler silsilesi içerisinde, gitgide yükselen makamlarda önemli görevler yapmıştır. Bu bağlamda; Mehmed Emin Paşa, Osmanlı Devleti'nin en kritik olaylarının yaşandığı dönemde yaşamış ve döneminde yaşanan önemli olaylara tanık olmuş, kısmen de olaylar ekseninde kritik olaylara yön verici rolde bulunmuştur. Osmanlı Devleti'nde daha ziyade sert mizacı ile bilinen Mehmed Emin Paşa, bu karakteriyle kendisinden çekinilen devlet adamı profili çizmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyprus Mehmet Emin Pasa (1813-1871) There have been people who lived in some important periods for nations, witnessed important events for the history and acted as the main characters. Especially with the emergence of the Ottoman Empire's decomposition and necessary of reform, it's felt that the people and instutitions needed for the reform's realization and would stop the decline of the state. These people lived in the period of history and made frequent mention of their names in the periods they lived. Today, in the future, it is important to discuss and read those valuable personalities, their duties as higher officials in the state. From this point on, the lack of detailed work on Kibrisli (Cypriot) Mehmed Emin Pasha who lived in the 19th century, prompted us to work in this field. Kibrisli Mehmed Emin Pasha who lived between 1813-1871, was one of the statesmen who took important positions by having various duties within the state in the 19th century when important dissolutions and decompositions were experienced in the Ottoman Empire. Born in Paphos where is a town of Cyprus, Mehmed Emin Pasha came to Istanbul in his youth and was accepted to the Treasury Chamber in Enderun (state's superior education center) in the time of Sultan Mahmud II with the support of his uncle who came to Istanbul from Cyprus and was a financier in the state treasury. After that, Kibrisli Mehmed Emin Pasha carried out important activities in the successive series of duties. In this context; Mehmed Emin Pasha had lived in the period when the most critical events of the Ottoman State were experienced and witnessed important events in his period, and partly played a guiding role in the critical moments in the axis of events. Mehmed Emin Pasha, had been known for his harsh temperament and haste, had done his best for the unity of the Ottoman Empire.