Sigortacının rizikoyu taşıma borcu
The liability of the insurer to bear the risk
- Tez No: 671921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AĞSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Riziko, Borç, Sigorta Sözleşmesi, Sigortacının Rizikoyu Taşıma Borcu, Risk, Debt, Insurance Contract, Risk Carrying Obligation of Insurer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsan, tabiatı gereği hayatın olağan risklerine karşı kendini güvence altına almayı hedefler. Bu hedefin bir sonucu olarak ortaya çıkan sigorta sözleşmeleri, aynı hedefi arzulayan kişilerin bir araya gelerek daha az maliyetlerle geleceklerindeki belirsizlikleri giderme amacı taşır. Sigorta sözleşmesi ile sigorta ettiren prim ödeme borcu altına girerken sigortacı da rizikoyu taşımayı borcunu üstlenir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1421'inci maddesinde düzenlenen sigortacının rizikoyu taşıma borcu sigortacının asli edimidir. Çalışmanın ilk bölümünde sigorta sözleşmesinin ana unsurlarından olan ve sigortacının borcuna hayat veren riziko kavramı detaylıca incelenmiştir. İkinci bölümde ise sigortacının sınırsız bir himaye sağlaması beklenemeyeceğinden, rizikonun sınırlandırılması ve bu sayede sigorta himayesinin kapsamının nasıl belirlendiği izah edilmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışmanın ana konusu olan sigortacının rizikoyu taşıma borcunun hukuki niteliği derinlemesine tartışılmış, sonrasında ise sigortacının borcunun başlaması ve sona ermesi hususlarına değinilmiştir. Günümüzde ödeme araçlarının çeşitlilik kazanması sonucu sigorta ettirenlerin ilk prim borcunu ödemesi ve sigorta himayesinin başlangıcına ilişkin hukuki ihtilaflar da hayli artmıştır. Çalışmamızda, uygulamada sigortacının rizikoyu taşıma borcunun başladığı anla ilgili olarak tartışmalı bazı özel durumlar ortaya çıkarılmış ve güncel yargı kararları ile uygulama hakkında okuyucuya bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human, by nature, aims to secure himself against the usual risks of life. The insurance contracts that emerge as a result of this goal, aim to eliminate the uncertainties in the future of people who want the same goal by coming together with less costs. The insurer undertakes the premium payment debt with the insurance contract, while the insurer undertakes the liability to carry the risk. The liability of the insurer to bear the risk regulated in Article 1421 of the Turkish Commercial Code numbered 6102 is the principal act of the insurer. In the first part of the study, the concept of risk, which is one of the main elements of the insurance contract and gives life to the debt of the insurer, is examined in detail. In the second part, since the insurer cannot be expected to provide an unlimited protection, the limitation of the risk and thus how the scope of the insurance cover is determined is explained. In the third part, the legal nature of the liability of the insurer to bear the risk, which is the main subject of the study, has been deeply discussed. Afterwards, the issues of starting and ending the debt of the insurer were mentioned. Nowadays, as a result of the diversity of payment instruments, legal disputes regarding the payment of the first premium debt by the policyholders and the beginning of the insurance protection have increased considerably. In our study, controversial special cases related to the beginning of the insurer's obligation to bear the risk in practice were revealed and it was aimed to inform the reader about the current judicial decisions and the practice.