Değişen kat sayısı ve zemin sınıfları için betonarme yapıların analizi ve performanslarının karşılaştırılması
Analysis Of Reinforced Concrete Structures And Comparison Of Performance For Changing Number Of Floors And Soil Classes
  1. Tez No: 672098
  2. Yazar: ÖMER FARUK KÜÇÜKYEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KAYMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TBDY 2018, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Mod Birleştirme Yöntemi, İtme Analizi, TBDY 2018, Equivalent Earthquake Load Method, Mode Combination Method, Pushover Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mevcut veya yeni tasarlanacak yapıların depreme dayanıklı olması can ve mal kaybını azaltacaktır. Bu da günümüz mühendislerinin deprem yönetmeliğine uygun tasarım ve değerlendirme yapmasıyla mümkündür. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018'de yapıların tasarımı ve değerlendirilmesinde kullanılacak yöntemler doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler olarak ele alınmıştır. Doğrusal yöntemler, eşdeğer deprem yükü ve mod birleştirme yöntemleri; doğrusal olmayan yöntemler ise itme yöntemleri ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan hesap yöntemleri olarak ifade edilmiştir. Yapıların güvenli olması, yapının üzerine etkiyen yükleri karşılaması ile açıklanabilir. Yapıya etki eden bu yükler ölü yük, hareketli yük, deprem yükü, rüzgâr yükü olarak tanımlanmıştır. Deprem yükü çözümde uygulanan analiz yöntemine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ayrıca deprem yükü; bina yüksekliği ve yerel zemin sınıfına göre değişmektedir. Bu çalışmada, uygulamada sıklıkla karşılaşılan ZB, ZC, ZD yerel zemin sınıfları ve bina yükseklik sınıfı 4, 5, 6 olan, binalara etki eden taban kesme kuvveti ve ortaya çıkan kat deplasmanları, doğrusal ve doğrusal olmayan analiz yöntemleri ile hesaplanmış, analizler sonucunda taban kesme kuvvetinin değişimi karşılaştırılmıştır. Tasarlanan yapıların performansı itme analizi ile belirlenmiştir. Göçme durumu ile karşılaşılan durumda, yapıdaki taşıyıcı elemanlar yeniden boyutlandırılarak kontrollü hasar düzeyine getirilmiştir. Ayrıca eleman boyutları büyütülerek sınırlı hasar bölgesinde kalmanın mümkün olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Earthquake resistance of existing or newly designed buildings will reduce the loss of life and property. This will be possible by designing and evaluating today's engineers in accordance with earthquake regulations. Building structures to be used in the design and evaluation methods in Turkish Earthquake Code 2018 is taken as linear and nonlinear methods. Linear methods are expressed equivalent earthquake load and modal combination methods; Nonlinear methods are expressed pushover analysis and time history methods. The safety of the structures can be explained by meeting the loads acting on the building. These loads affecting the structure are defined as dead load, live load, earthquake load, wind load. Earthquake load may differ depending on the analysis method applied in the solution. Also, earthquake load; varies according to building height and local ground class. In this study; ZB, ZC, ZD local ground classes and building height classes 4, 5, 6, which are frequently encountered in practice, the base shear force and the resulting floor displacements are calculated by linear and nonlinear analysis methods, and the change of base shear force is compared. The performance of the designed structures was determined by pushover analysis. In case of collapse, the bearing elements were resized and brought to a controlled damage level. In addition, it was examined whether it is possible to stay in the limited damage zone by increasing the element sizes.