Endüstriyel üretimde kullanılan alçı kalıpların seramik sanatındaki yeri
The place of plaster molds used in industrial production in ceramic art
- Tez No: 672147
- Danışmanlar: DOÇ. DUYGU KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Endüstri, Seramik, Sanat, Alçı, Kalıp, Industry, Ceramic, Art, Plaster, Mold
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanlığın varoluşundan itibaren en belirgin değişimin gelişim olduğu rahatlıkla gözlemlenmektedir. Seramik de teknik ve kavramsal açıdan insanlıkla eşzamanlı gelişimini sürdürmekte olan bir malzemedir. Bu bağlamda seramik alanında alçı kalıp hem endüstride seri ürünler hem de sanatta özgün eserler üretmek için etkili ve yeni yöntemler sunan bir malzemedir. Seramiği kabaca biçimlendirmek ve süslemek için taş, ahşap, kemik gibi farklı malzemelerden yapılan kalıplar, teknik gelişmelerle birlikle seramik alanına oldukça geniş imkanlar tanımaya başlamıştır. Bu sayede seramik daha özgün ve seri üretilebilir bir malzeme olmuştur. Alçı taşının pişirilip toz haline getirilmesiyle elde edilen alçı ise kalıp yapımında kullanılmaya başlanmış ve zamanla seramik alanında en çok tercih edilen kalıp malzemesi olmuştur. Çeşitli teknikler sunan alçı kalıplar seramik alanında sıklıkla kullanılmış, bu sebeple seramik sanatçılarının ilgisini çeken bir malzeme olmuştur. Son yıllarda alternatif kalıpların ve tekniklerin araştırılmaya başlanması, farklı malzemelerden kalıpların yanı sıra alçı kalıpların da tekrar ele alınmasını, böylece yeni uygulama biçimlerinin ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde alçının işlevi, tarihsel süreç ve çeşitliliği ile incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kalıplar ve seramik alanındaki çeşitleri alt başlıklarda incelenmiştir. Üçüncü bölümde, çağdaş seramik sanatçılarının alçı kalıp kullanımları, uygulama ve eserler üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü kişisel uygulamalar ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is easily observed that the most significant change since the existence of humanity is development. Ceramic is also a material that continues its development simultaneously with humanity in terms of technical and conceptual aspects. In this context, plaster mold in the field of ceramics is a material that offers effective and new methods to produce both serial products in the industry and original works of art. Molds made of different materials such as stone, wood, and bone to roughly shape and decorate ceramics have begun to provide a wide range of possibilities to the field of ceramics with technical developments. In this way, ceramic has become a more original and mass-produced material. The gypsum obtained by firing and pulverizing gypsum began to be used in mold making and has become the most preferred mold material in the field of ceramics over time. Plaster molds, which offer various techniques, were frequently used in the field of ceramics, so they became a material that attracted the attention of ceramic artists. In recent years, the search for alternative molds and techniques has led to the reconsideration of plaster molds as well as molds from different materials, thus revealing new application forms. In the first part of this study, which consists of four chapters, the function of gypsum is examined with its historical process and diversity. In the second part of the study, molds and their varieties in the field of ceramics are examined under subtitles. In the third chapter, the use of plaster molds of contemporary ceramic artists, over the application and works are examined. The last part of the study was concluded with personal applications.