Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi sırasında üçüncü kişilere karşı açılacak dava
Lawsuit against third parties during liquidation of participation in acquired property regime
  1. Tez No: 672383
  2. Yazar: ŞERİFE BÜŞRA ÜMİT IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Mal Rejiminin Tasfiyesi, Karşılıksız Kazandırma, Eklenecek Değerler, Artık Değer Alacağı, Üçüncü Kişilere Karşı Dava Hakkı, Regime of Participation in Acquired Property, Liquidation of Matrimonial Property, Disposal Without Charge, Added Values, Residual Value, Right of Litigation Against Third Parties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi sırasında doğan alacak haklarından birisi katılma alacağıdır. Borçlu eş şayet malvarlığından veya terekesinden alacaklı eşin katılma alacağını karşılayabilirse konumuz kapsamında hukuki açıdan irdelenecek bir husus kalmamaktadır. Ancak katılma alacağının karşılanamaması hususu gündeme gelirse bu aşamada Türk Medeni Kanunu madde 229 hükmündeki şartları sağlayan tasarruf işlemleri sanki hiç gerçekleşmemiş gibi mali değerleri oranında, malvarlığına yahut terekeye dahil edilmektedir. Bu aşamada gündeme gelen sorun ise, üçüncü kişi lehine yapılan, tasarruf işlemine konu malvarlığı değerinin hangi hükümler çerçevesinde tasfiyeye dahil edileceğidir. Bu bağlamda çalışmamız içerisinde, eklenecek değer kavramına, karşılıksız kazandırma işlemine ve ölüme bağlı tasarruflara değinilmiş olup, daha sonra çalışmamızın esas konusunu teşkil eden TMK madde 241 hükmü uyarınca üçüncü kişilere dava açabilmenin şartlarına, üçüncü kişinin sınırlı sorumluluğuna ve geri verme yükümlülüğü dahilinde söz konusu hükümlerin miras hukuku ile ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Accession demand is one of the rights arising as a result of liquidation of participation in acquired property (participation aux acquêts) regime. There is not an issue to legally examine in case debtor spouse has enough in his/her own assets or inheritance to afford other spouse's accession. On the other hand, if accession demand of other spouse cannot be aforded, legal transactions within the framework of the article 229 of Turkish Civil Code are included in the debtor spouse's assets or inheritance with their economic value. The question in this stage is how and pursuant to which provisions to include economic value of transactions in favour of third parties in liquidation process. In this work, following a short explanation regarding the term added values, transaction of disposal without charge and testamentary disposition; conditions of filing lawsuit against third parties pursuant to the article 241 of Turkish Civil Code, which is the main subject of this work, third parties' limited responsibilities and the said provisions' relationship with inheritance law within the scope of obligation to return will be examined.