Türkiye'de yaşlı yurtları araştırması
A Research on elderly housing in Turkey
  1. Tez No: 67239
  2. Yazar: YAVUZ TANELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, barınma, yaşlı yurtları, huzurevleri, Elderly, housing
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Türkiye'de Yaslı Yurtları Araştırması Özet 65 yaş üzeri yaşlı nüfus, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde hızla artarken, kendilerini barındırabilecek kuruluşların kapasiteleri de beklenenden daha erken aşılmıştır. Yaşlı nüfusun bakımı, dünya genelinde acil bir sorun olarak kabul edilmektedir. Değişik ülkelerde sosyo-kültürel yapıları, ekonomik gelişmişlikleri, toplumsal sosyal yardım kurumlarının ve devletin katkısı oranında yaşlıların sorunlarını gidermeye yönelik değişik çözümler önerilmektedir. Çalışmanın amacı Türkiye'de yaşlılar için uygun yaşam çevreleri oluşturmak, konut politikalarına ışık tutabilecek verilere ulaşabilmektir. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde yaklaşık 30 yıllık bir süreci kapsayan yaşlılığın tanımı yapılmış, yaşlı bireyin yoksunluk ve gereksinimleri belirlenmiştir. Türkiye'de yaşlı grubun demografik yapısı ve nüfus piramidinin giderek değişen özelliği ortaya konmuş ve ele alınan konuda problemin sınırları çizilmiştir. Yaşlıların güvencelerini belirlemek amacıyla Türkiye'deki sosyal güvenlik ve sosyal yardım kurumları araştırılmıştır. Ayrıca, yine birinci bölümde çalışmanın ele alınış biçimi ve saha çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Genelde, günümüz Türkiye'sinde yaşlının durumunun bir tespiti yapılmış, yaşlının barınma sorununun ivedilikle çözümünün gerekliliği ortaya konmuştur. İkinci bölümde, farklı toplumların yaşlılarına bakış açıları ve ekonomik gelişmişlikleri ile bunların bir fonksiyonu olarak ortaya çıkan farklı barınma biçimleri retrospektif olarak incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, farklı barınma biçimlerinin bir analizi yapılmış, yaşlıların barınma sorununun çözümü için mimari tasarlama ve ulusal politikalar ölçeğinde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye'de Yaslı Yurtları Araştırması vıı Summary Demand for purpose-built housing for elderly people already exceeds supply. While care for the elderly has been considered an urgent problem, variations for housing have been suggested in different countries depending on socio-cultural background, economical development, and social support provided within the community. The main focus of this study has been to outline suitable living environments for the Turkish elderly, and to present alternatives for housing policies. Thus, taking this conception as a starting point, the 30 year lifespan of an elder has been defined, and his or her needs have been stated in the first section. The demographic profile of the Turkish elderly has been invesitgated to clearly define the scope of the study. Social security and charity organizations have been analyzed to define services the elderly rely on. Moreover, the method of the study and field research apparatus have been defined in the first section. In general, the state of the Turkish elderly has been identified, and th urgent need to solve their accomodation problems has been stated. In the second section changing housing alternatives of various communities have been analyzed retrospectively as a function of their view point of the elderly, and economical status. In the final and third section, housing alternatives have been analyzed, and suggestions have been made to improve architectural design and national housing policies.