Örgütsel destek algısının, çalışanların gelişmeleri kaçırma korkusu ve içsel işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
The effect of the perception of organizational support on employee's fear of missing out on developments and internal intention to leave the job
- Tez No: 672401
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN FİLİZÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Destek Algısı, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, İçsel İşten Ayrılma, Perception of Organizational Support, Fear of Missing out on Developments, Internal Intention to Leave the Job
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüz iş dünyasında örgütü tarafından ilgi ve değer gören, mutluluk ve refahı önemsenen, işi ve örgütü ile güçlü bağlar kurabilen, örgütüne sağladığı katkıya değer verilen iş görenlerin verimliliklerinin artacağı muhakkaktır. Bu nedenle işletmelerin, rekabet üstünlüğü sağlamak için insan kaynağına verdikleri önem giderek artmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; örgütsel destek algısının, iş görenlerin gelişmeleri kaçırma korkusu ve içsel işten ayrılma niyeti üzerine etkisi olup olmadığını belirleyebilmektir. Ayrıca bu temel amaç doğrultusunda araştırmada ulaşılmak istenen temel hedef ise incelenen değişkenler arasındaki ilişkilerin net bir şekilde ortaya koyulmasıdır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas ilinde faaliyet gösteren özel şirketlerin beyaz yakalı iş görenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın veri analizinde SPSS 22 istatistik programı kullanılmıştır. Öncelikle tanımlayıcı verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmış; ardından güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, faktör analizi yapılmıştır. Değişkenler ile katılımcıların demografik özellikleri arasındaki farklılıkları ölçmek için t-testi ve Anova analizlerinden yararlanılmıştır. Veri analizinin son aşamasında ise etki ölçüm testlerinde basit doğrusal regresyon, ilişki ölçüm testlerinde ise korelasyon analizleri yapılarak bulgular yorumlanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre, örgütsel destek algısının gelişmeleri kaçırma korkusu üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı; örgütsel destek algısının içsel işten ayrılma eğilimi üzerinde negatif yönde ve anlamlı bir etkisi olduğu ve gelişmeleri kaçırma korkusunun içsel işten ayrılma eğilimi üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi sonuçlarına göre ise örgütsel destek algısı ile gelişmeleri kaçırma korkusu ve içsel işten ayrılma eğilimi arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu; gelişmeleri kaçırma korkusu ile içsel işten ayrılma eğilimi arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, it is obvious that the productivity of the wage earners who are considered valuable by their organization, whose happiness and well-being are deemed important and who can establish strong bonds with their job and organization and whose contribution to their organization is appreciated will definitely increase. Therefore, the importance given by the enterprises to human resources in order to ensure the competitive advantage has been increasing. In this context, the primary aim of the present study is to determine whether the perception of organizational support has an impact on wage earners' fear of missing out on developments and internal intention to leave the job. In addition, the objective is to clearly reveal the relationships between the variables examined in line with the primary objective of the study. The survey technique was used as data collection tool within the scope of the study. The population of the study included white-collar wage earners in private companies operating in Sivas. The SPSS 22 statistical program was used in the data analysis of the study. The frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation values were used for the analysis of the descriptive data and then reliability and validity analyses and factor analysis were performed. T-test and Anova analyses were used to measure the differences between variables and demographic characteristics of the participants. In the final phase of the data analysis, simple linear regression analyses were performed for effect measurement tests. Correlation analyses have been performed for relationship measurement tests and then the findings obtained were interpreted. According to the results of the regression analysis, it has been observed that the perception of organizational support does not have a significant effect on the fear of missing out on developments; the perception of organizational support has a negative significant effect on the internal intention to leave the job and the fear of missing out on developments has a positive significant effect on the internal intention to leave the job. According to the results of the correlation analysis, a negative significant relationship was found between the perception of organizational support and the fear of missing out on developments and the internal intention to leave the job whereas a positive significant relationship was found between the fear of missing out on developments and the internal intention to leave the job.