Samsun yöresi broiler ve yumurta tavukçuluğunun teknik analizi
Technical analyze of broiler and layer farms in samsun province
  1. Tez No: 67276
  2. Yazar: ZEKERİYA SARIKOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. KUDRET SAYLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, Yumurta Tavuğu, Samsun Yöresi, Teknik Analiz, Yetiştirme Sorunları, Broiler, Layer Hens, Samsun Region, Technical Analyze, Management Problems
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
II ÖZET Bu araştırma, Samsun Yöresinde broiler ve yumurta tavukçuluğunun teknik yapısı, yetiştirme özellikleri ve sorunları ile kümes içi çevre koşullarını belirlemek amacıyla 1995 yılında 224 işletmede (200 adeti Köy-Tür' e ait) yürütülmüştür. İşletmelerin ortalama kuruluş kapasitesi 18.570 adet, bugünkü kapasitesi ise 32.550 adet olup, Köy-Tür'e ait broiler işletmelerinin, başlangıç kapasitelerine göre %733.33 gibi önemli bir artış yaparak 1.000.000 civciv kapasiteye, işletme bazında da %300 artış göstererek toplam 200 adet işletme sayısına ulaştığı saptanmıştır. İşletme sahiplerimin %50' sinin ilkokul, %12.5' inin yüksekokul mezunu olduğu ve eğitim seviyesinin artmasıyla işletme kapasitesinin de arttığı tespit edilmiştir. Üretici birliğinin olmadığı yörede, pazarlama, toptancılar vasıtasıyla ve üreticilerin kendi imkanlarıyla, Köy-Tür'e ait ürünlerin pazarlanması ise, ülke genelinde örnek teşkil edebilecek bir organizasyonla yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was carried out to determine technical structure, management problems and environmental conditions of poultry farms in Samsun Province. This research was carried out on 224 farms (of these 200 farms were belong to Köy-Tür) in 1995. Total foundation capacity of the farms except Köy-Tür farms was 18.570 and present capacity is 32.550. Köy-Tür farms capacity were increased (733.33%) compared to initial capacity and reached to 1.000.000 and the number of farms were increased 300% and reached to 200. This while 50% of the farms owners were graduated from elementary school, 12,5% of the farms owners were graduated from university and farm capacity were increased with parallel to education level. In this region in which there is no traduler union, marketing is carried out by wholesalers except Köy-Tür farms. The products of Köy-Tür are marketed by means of an excellent marketing organization.