Ondokuz Mayıs Üniversitesi şartlarında akkeçilerin süt ve döl verimi özellikleri
The reproduction traits and milk characteristics of Akkeçi population under the candition of Ondokuzmayıs University
  1. Tez No: 67275
  2. Yazar: ŞÜKRÜ İBRAHİMAĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Akkeçi, adaptasyon özellikleri, döl verimi, süt verimi, canlı ağırlık, Akkeçi, adaptation characteristics, reproduction traits, milk yield, body weight
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma, Saanen x Kilis melezi Akkeçi'lerin Ondokuz Mayıs Üniversitesi şartlarında adaptasyon özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Döl verimi özelliklerinden, yavru atma oranı %2.94, bir doğuma düşen oğlak ortalaması 1.15, tek doğum oranı ortalaması %79.4 ve ikiz doğum oranı ise %17.6 olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu sürünün yaşama gücü %87.2 olarak belirlenmiştir. Populasyona ait laktasyon süt verim ortalaması 162.83 kg olarak ortaya çıkmıştır. Birinci" yılda tek doğan dişi, tek doğan erkek, ikiz dişi ve ikiz erkeklerde doğum ağırlıkları sırasıyla, 2.31, 3.58, 2.03 ve 1.50 kg; sütten kesim (2 aylık) ağırlıkları, 8.90, 9.69, 8.15 ve 7.00 kg; 4 aylık ağırlıklar, 13.60, 14.35, 12.71 ve 12.10 kg; 6 aylık ağırlıklar, 17.69, 19.03, 17.28, - kg olarak bulunmuştur. İkinci yılda, doğum ağırlıkları sırasıyla, 2.12, 2.32, 2.74 ve 1.00 kg; sütten kesim (2 aylık) ağırlıkları, 8.13, 8.35, 8.07 ve 6.80 kg; 4 aylık ağırlıklar, 13.14, 14.26, 12.64 ve 11.25 kg; 6 aylık ağırlıklar, 17.68, 19.75, 16.80 ve 14.30 kg olarak tespit edilmiştir. Deneme sonunda yapılan varyans analizinde, süt verimi ve canlı ağırlık bakımından yıllar arasında bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Bu verilere göre, Akkeçi'lerin üzerinde durulan özellikler yönünden Ondokuz Mayıs Üniversitesi şartlarına iyi uyum gösterdikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the adaptation characteristics of Akkeçi goats (Saanen x Kilis cross) under the Ondokuz Mayıs University conditions. In this study, reproduction traits were found as 2.94 % for abortion rate, 1.15 for kid number per birth, 79.4 % for single birth rate and 17.6 % for twin birth rate, respectively. Survival rate of the experimental herd was determined as 87.2 %. Average milk yield for this population was found as 162.83 kg. At 1st year, birth weights were 2.31, 3.58, 2.03 and 1.50 kg; weaning weights (2 month) were 8.90, 9.69, 8.15 and 7.00 kg; weights at 4 month were 13.60, 14.35, 12.71 and 12.10 kg; weights at 6 month were 17.69, 19.03, 17.28, - kg for single females, single males, twin females and twin males, respectively. At 2nd year, birth weights were 2.12, 2.32, 2.74 and 1.00 kg; weaning weights were 8.13, 8.35, 8.07 and 6.80 kg; weights at 4 month were 13.14, 14.26, 12.64 and 11.25 kg; weights at 6 month were 17.68, 19.75, 16.80 and 14.30 kg for single females, single males, twin females and twin males, respectively. According to the analysis of variance, there was no difference between years in terms of milk yield and liveweights (P>0.05). The results obtained from this study showed that Akkeçi type goats are reasonably well adapted to the Ondokuz Mayıs University conditions.