Yeşil çatıların sıcak kuru iklim bölgesindeki performansının incelenmesi
Investigation of the performance of green roofs in the hot dry climate zone
  1. Tez No: 672973
  2. Yazar: ESMA ECE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEFİKA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: green roof, energy efficient design, hot dry climate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsan nüfusunun ve kentleşmenin artmasıyla ihtiyaç duyulan enerji miktarı günden güne yükselmektedir. Enerji kullanımının artmasıyla birlikte küresel ısınma da artmaktadır. Mimar olarak yaşam alanları meydana getirirken doğanın döngüsüne olabildiğince az zarar verecek tasarımlar oluşturulmalıdır. Yeşil çatılar sundukları birçok fayda ile dünyamızı tehdit eden küresel ısınmaya karşı mimari açıdan önerilmiş etkili ve verimli çözümlerin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemiz farklı iklim tiplerini bünyesinde barındıran bir coğrafyada yer almaktadır. Bu tezin amacı ise Güneydoğu Anadolu bölgesinde hakim olan sıcak kuru iklimin sıcaklık ve nem açısından yapılarda oluşan olumsuz etkilerini azaltmada yeşil çatının rolünü, örnek bir yeşil çatı uygulaması ile sıcak dönemde ölçüm cihazları kullanarak araştırmak olmuştur. Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, Enerji Etkin Tasarım konusunun yapılarda uygulanmasının önemi üzerinde durulmuştur. Enerji etkin tasarım parametreleri açıklanıp bu parametrelerin sıcak kuru iklimde nasıl uygulanması gerektiği konusuna ayrıca değinilmiştir. İkinci bölümde, Yeşil Çatıların tanımı, faydaları, tarihçesi, önemi, türleri, uygulama şekilleri, kullanılan bitkiler, katmanları ve dünyadaki güncel durumu detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Çalışma Alanı ve Genel İklim Özellikleri konusuna yer verilip çalışma alanının tesisi, araştırma istasyonunun hazırlık aşamaları ve yeşil çatı uygulamasının aşamaları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yeşil çatı ve referans çatıda ölçüm cihazları kullanılarak elde edilen verilerin analizi ve ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler : yeşil çatı, enerji etkin tasarım, sıcak kuru iklim.
Özet (Çeviri)
With the increase in human population and urbanization, the amount of energy needed increases day by day. With the increase in energy use, global warming also increases. While creating living spaces as an architect, designs that will harm the cycle of nature as little as possible should be created. Green roofs appear as a part of the effective and efficient solutions proposed architecturally against global warming, which threatens our world with many benefits they offer. Our country is located in a geography that includes different climate types. The aim of this thesis was to investigate the role of the green roof in reducing the negative effects of the hot dry climate prevailing in the Southeastern Anatolia region in terms of temperature and humidity on buildings by using a sample green roof application and using measuring devices in the warm period. In the first part of the study, which consists of four parts, the importance of the application of Energy Efficient Design in buildings is emphasized. Energy efficient design parameters are explained and how these parameters should be applied in hot dry climate is also mentioned. In the second part, the definition, benefits, history, importance, types, application methods, plants used, layers and current situation in the world of Green Roofs are explained in detail. In the third chapter, the study area and the general climatic characteristics are given and the establishment of the study area, the preparation stages of the research station and the stages of the green roof application are emphasized. In the last section, the analysis of the data obtained by using measurement devices on the green roof and reference roof in July, August and September and the results reached.