Türk siyasi hayatında ilk kadın milletvekillerinden Mihri İffet Pektaş
Mihri İffet Pektaş one of the first woman deputies in Turkish political life
- Tez No: 673179
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRÜNİSA ALP
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
 - Anahtar Kelimeler: Siyasal Haklar, Kadın, Mihri İffet Pektaş, Modernleşme, Political Rights, Woman, Mihri İffet Pektaş, Modernization
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadınlar Tanzimat, II. Meşrutiyet ve Milli Mücadele sürecinde hemen her alanda daha fazla görünür olmuştur. Milli Mücadele döneminde yaşanılan kahramanlıklar ile toplumsal yaşamda yerini sağlamlaştıran Türk kadını TBMM'ye girme hakkını 5 Aralık 1934'te kazanmış ve Meclis'te temsil etme hakkına kavuşmuştur. 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını elde etme ve siyasete katılım konusunda atılan adımlarla Türkiye, bir çok Avrupa ülkesinden çok daha önce kadınlara siyasi hakları veren ülke olmuştur. Nitekim bu değişim sonucu yapılan ilk seçimlerde 18 kadın milletvekilinin Mecliste temsil oranı % 4,5 olmuştur. Bu kadın milletvekillerinden birisi de Mihri İffet Pektaş'tır. Bu çalışmamızda, ilk kadın parlamenterlerimizden Mihri İffet Pektaş'ın kişiliği, eğitimi ve Meclis içerindeki faaliyetleri üzerinde durularak Türkiye'nin çağdaş ve modern kadın figürünün yaşam öyküsünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Aynı zamanda ilk genel seçimlerde parlamentoya giren 18 kadından biri olan Mihri İffet Pektaş'ın aile hayatı, siyasi hayatı, sosyal ve kültürel faaliyetleri, Türk Dil Kurultayındaki konumu ve basında hakkında çıkan yazıların değerlendirilmesi de yine başlıklar altında incelenmiştir. V. VI. VII. dönemde Malatya milletvekilliği yapan Pektaş bununla beraber Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Fukaraperver Cemiyeti gibi yardım kuruluşlarında da gönüllü görev almış ve bu çalışmalarda ön sıralarda yer almış bir kadın siyasetçidir.
Özet (Çeviri)
Turkish women became more visible during the Tanzimat, II. Constitutional Monarchy and National Struggle period in several fields. According to sucess of the heroisms of National Struggle, Turkish women have obtained power in social life. Therefore, Turkish women have gained right to vote and stand for election in Grand National Assembly of Turkey on December 5, 1934. With the steps taken in 1934 in terms of obtaining the right to elect and be elected and participating in politics, Turkey has been the country that gave women political rights much earlier than many European countries. As a result of that effort, 18 women took a place after first election and the women representation rate was 4,5% among the total number of parliaments. One of these women parliamentarian is Mihri İffet Pektaş. In this study was aimed to examined the first woman parliamentarian Mrs. Mihri Iffet Pektas's personality, educational careers and activity in parliament that shows modern and contemporary female figure in Turkey At the same time, during the study was identified about Mihri İffet Pektaş's family life, political life, social and cultural activities, position in the Turkish Language Congress and her activites in the press under titles. Mihri Iffet Pektas one of the important woman politician who joined as volunteer worker of charities such as the Turkish Red Crescent, Child Protection Agency and the Fukaraperver Foundation.