Sinop ili İç Liman pelajik copepada (Crustacea) faunası üzerine bir araştırma
A study on pelagic copepada (Crustacea) fauna from İç Liman Of Sinop
  1. Tez No: 67325
  2. Yazar: NEŞE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pelajik, deniz, Kopepod, Karadeniz, Pelagic, marine, Copepoda, Black Sea
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, araştırma alanı olarak Karadeniz' in Sinop ilinin İç Liman bölgesi seçilmiştir. Pslajik Xopepod örnekleri belirlenen 3 istasyondan (Karakum, İç Liman ve Öztürkler) aylık olarak Haziran 1995 ile Mayıs 1996 tarihleri arasında toplanmış bazı ekolojik parametreler ölçülmüştür. Toplama işlemi 2S0u göz açıklığında, 45 cm çapında ve 90 cm uzunluğundaki plankton kepçesiyle toplanmıştır. Daha sonra örnekler % 4' lük formaldehit ile fikse edilmiş ve steromikroskopla teşhisleri yapılmıştır. örneklerin morfolojik ve anatomik özelliklerinin incelenmesi, literatür bilgileriyle karşılaştırılması ve teşhisleri sonucu Calanus helgolandicus, Paracalanus parvus, Pseudocalanus elongatus, Acartia clausi ve Oithona nana türlerine ait oldukları belirlenmiştir. Araştırma alanından tespit edilen bu türlerin ayrıntılı anatomik ve morfolojik özellikleri fotoğraflarla tanımlanmış ve bulunduğu lokaliteler kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, İç Liman region of Sinop from the Black Sea, Turkey was chosen as an investigation area. The samples of pelagic Copepoda were collected monthly from 3 stations (Xarakum, iç Liman and öztürkler) between June 1995 and May 1996 and some ecologic parameters were measured. Sampling of Copepods was determined by plankton net of 280u mesh size, 45 cm mouth opening and 90 cm length. Then samples were preserved in 4 % formaldehit and identified by stereomicroscope. As a result of morphological and anatomical tests and of comparison with the literature, the samples were identified as Calarms helgolandicus, Paracakmus parvus, Pseudocalamts elongates, Acartia clausi and Oiihona nana. Detailed anatomical and morphological characteristics have been illustrated with photographs and their present localities have been recorded.