Kara Kemal ve esnaf cemiyetleri
Kara Kemal and guilds
  1. Tez No: 673287
  2. Yazar: ALPEREN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kara Kemal, esnaf cemiyetleri, millî iktisat, lonca, Kara Kemal, tradesmen societies, national economy, guild
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
İttihat ve Terakki Cemiyeti Osmanlı'nın son dönemlerine ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerine çeşitli alanda etkiler bırakmıştır. Ekonomik alanda bıraktığı etkiler, bunların başında gelmektedir. Balkan Harbi sonrası millî iktisat arayışlarına giren İttihat ve Terakki Cemiyeti bu fırsatı Cihan Harbi'nin başlamasıyla elde etmiştir. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin“Küçük Efendisi”Kara Kemal, millî iktisat uygulamalarının en önemli aktörlerinden birisi olmuştur. Kara Kemal'in gerçekleştirdiği faaliyetler, savaş sonrasında gerçekleştirilen soruşturma ve yargılamaların ana konusu olduğu gibi 1926 yılında gerçekleşen İstiklal Mahkemesi yargılamalarının da konusu olmuştur. Kara Kemal'in hayatı, onun teşkilatçı yapısı ile birlikte incelenmiş ve savaş sırasında gerçekleştirdiği iaşe faaliyetleri ve örgütlenmeleri detaylıca ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çünkü bu faaliyetler, Kara Kemal'in örgütlediği esnaf cemiyetleri sayesinde icra edilmiştir. Faaliyetler sayesinde gerçekleştirilen sermaye birikimleriyle, millî şirketler kurulmuş ve millî bir banka tesis edilmiştir. Esnaf örgütlenmeleri ile Türk burjuvazisi oluşturulmaya çalışılmış ve Türk girişimciliği özendirilmiştir. Esnaf cemiyetlerinin, geleneksel esnaf teşkilatları olan loncaların izlerini ne kadar taşıdığı da incelenmiştir. Loncaların, dönemin modern örgütlenmelerine neleri miras bıraktığı veya tamamen farklı toplumsal kurumlar olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ekonomik kurumlardaki bu dönüşümün, dönemin ekonomik şartlarıyla ilişkisi, her iki kurumun kimliğini ortaya koymak açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Committee of Union and Progress left its mark on the the last periods of the Ottoman Empire and the first periods of the Turkish Republic in various fields. theeconomic impacts of this periodcome first and foremost . The Committee of Union and Progress, which was in search of national economy after the Balkan War, obtained this opportunity with the start of the World War 1. Kara Kemal, the küçük (junior) effendi of the Committee of Union and Progress, has been one of the most important actors of national economic practices. The activities undertaken by Kara Kemal were the main subject of the investigations and trials carried out after the war, as well as the trials of the Independence Court in 1926. The life of Kara Kemal was examined together with his organizational capability and the food supply organizations he carried out during the war were tried to be put forward in detail. Because these activities were carried out thanks to the tradesmen societies organized by Kara Kemal. With the capital accumulations achieved through the activities, national companies were founded and a national bank was established. The Turkish bourgeoisie was tried to be formed with the help of tradesmen organizations and Turkish entrepreneurship was encouraged. It was also examined how much tradesmen societies carried the traces of guilds, which are traditional tradesmen organizations. It has been tried to reveal what the guilds passed on to the modern organizations of the period or whether they were completely different social institutions. The relationship between this transformation in economic institutions and the economic conditions of the period is important in revealing the identity of both institutions.