Vasıf Çınay'ın hayatı ve eserleri
Vasif Çinay of life and works
  1. Tez No: 673305
  2. Yazar: BÜŞRA YASAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Vasıf Çınay, Biyografi, Hatırat, Osmanlı Devleti, Mütareke, Vasıf Çınay, biography, memories, Ottoman State, armistice
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Hatırat türü eserler tarih araştırmalarının önemli bir kaynağıdır. Biyografi çalışmaları da şahsın hayatının yanında dönemin anlaşılmasına ciddi katkı sağlayacak hüviyette değerlendirilmelidir. Zira dönemin girift olaylarının farklı bakış açılarıyla incelenmesini sağlarken yeni bilgilere ulaşma imkânı da sunmaktadır. Bu çalışmanın konusu olan Vasıf Bey'in eserleri kısmında kendisinin 1910'dan 1918'e kadar kaleme aldığı hatıratı Osmanlı Türkçesinden, Latin alfabesine aktarılarak Osmanlı Devleti'nin en çalkantılı günlerine ışık tutulmaya çalışılmıştır. Hatıratta Arnavutluk isyanından, Sultan Abdülhamit'in sürgün günlerine, Ermeni olaylarından, İstanbul'un işgaline yakın tarihimiz açısından birçok olaylar detaylı bir şekilde Vasıf Bey'in bakış açısıyla yer almaktadır. Biyografi kısmında ise 1901'de Harb Okulundan mezun olarak askerlik mesleğine giren Vasıf Bey'in hayatı 1950'de ölümüne kadar incelenmiş ve dönemin siyasi olaylarının kendisinin meslek hayatına ve özel hayatına yansımaları hususunda bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Memoirs literary works are very important references for historical studies. Biographical works, together with the life of the person, should be considered as a resource that will contribute to te understanding of that period. Because helps to approach from a different perspective to grift events of the period and provides access to new information. The subject of this study is the works of Vasıf Bey. These memories, written by him, describe between 1910 and 1918. It has been translated from the Ottoman alphabet to the Latin alphabet to illuminate the complex period of the Ottoman Empire. Albanian Rebellion, deportation of Abdulhamit, Armenian Events and Occupation of Istanbul in these memories. Many events concerning our recent history have been conveyed from his point of view. In the biography section, from his graduation from military school in 1901 until his death in 1950 that took place during this period on his professional life and private life were examined.