Yeni medyada manipülatif haber dili
Manipulative news language in the new media
- Tez No: 673306
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BÜYÜKASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Manipülatif Haber, Haberin Dili, Haber Siteleri, Dijital Manipülasyon, New media, manipulation, news language, news sites, circulation, clickbait
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Yüksek Lisans Tezi çalışması olarak ele aldığımız,“Yeni Medyada Manipülatif Haber Dili”isimli bu çalışma yeni medya ortamlarında haber dilinde yapılan manipülasyonların nasıl yapıldığını inceleme amacındadır. Türkiye'de sıkça takip edilen haber siteleri içinden seçtiğimiz on haber sitesi dokuz ay boyunca takip edilerek manipülasyon yapılan haberlere dair örnekler verilmeye ve konu gerekçelendirilerek anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın kuramsal temelini oluştururken Josef Kirschner'in ortaya koyduğu manipülasyon kurallarını; Noam Chomsky ve Herbert Schiller'in çerçevesini belirledikleri manipülasyon kuramlarını ve ayrıca Sylvain Timsit'e göre medyanın kitleleri manipüle etmek için kullandığı 10 stratejiyi ayrı ayrı ele aldık. Bu bağlamda manipülasyonla ilişkili olarak hipotezlerimizi, ekran görüntülerinin ve alan çalışmasının ışığında örnekleriyle açıklamaya çalıştık. Haber dilinde manipülasyon konusunda veri elde etmek üzere yaptığımız anketle de konunun güncelliğini tespite çalıştık. Çalışmamız sonucunda incelediğimiz internet haber sitelerinin ortaya koyduğumuz hipotezler bağlamında izlenme oranlarını artırmak başta olmak üzere bazı gerekçelerle zaman zaman haber içeriklerinde manipülatif bir dil kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This work which is titled as“Manipulative Information Language in the New Media”aims to how the manipulation mechanisms work in the media which are included in daily life in the near past. In order to accomplish this goal, ten of the most-clicked Turkish news site have been chosen and followed for nine months for tagging manipulative news. For forming the theoretical base of the work, the manipulation theories outlined by Noam Chomsky and Herbert Schiller and the ten strategies used by the new media for manipulating the masses which are propounded by Sylvain Timsit are examined. In this context, hypotheses related to manipulation are explained in the light of data obtained from various digital media environments and fieldwork. With the survey conducted to obtain data on manipulation in the information language, the actuality of the subject is tried to be examined. As a result that is revealed by the work, it is inspected that some of the news sites are using manipulative language for various reasons especially and mostly for increasing click rates.