Tavşan Dağı (Merzifon, Amasya)'nın Bakırçay ve Karaköy Derelerinin güneydoğusunda kalan kesiminin florası
The Flora of south east Bakırçay and Karaköy Rivers of Tavşan Mountain (Merzifon, Amasya)
- Tez No: 67346
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Tavşan Dağı, Amasya
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
TAVŞAN DAĞI (MERZİFON, AMASYA)' nın BAKIRÇAY ve KARAKOY DERELERİNİN GÜNEYDOĞUSU' nda KALAN KESİMİNİN FLORASI ÖZET Bu çalışmada, Merzifon Tavşan Dağı Bakırçay ve Karaköy Derelerinin Güneydoğusunda kalan kesiminin florası 1996-1997 yıllarında araştırılmıştır. Araştırma alanından iki vejetasyon dönemi boyunca haftalık periyotlarla bitki örnekleri toplanmıştır.Tayin edilen örnekler, liste halinde hazırlanırken Türkiye Florası'ndaki sisteme bağlı kalınmıştır. Genellikle 1500 m. ortalama yüksekliğe sahip olan araştırma alanında 1750 m.' ye ulaşan tepeler bulunmaktadır. Yazın kuruyan Bakırçay vadisi ve Peynir çayı olmak üzere iki önemli akarsu mevcuttur. Araştırma alanında yaygın olarak Eosen Volkanik Fasiyes ve Jura-Kretase yaşlı kayaçlar bulunmaktadır. Araştırma alanında çoğunlukla Gri-Podzolik topraklar, yer yer kahverengi topraklar ve Elmalı Yaylası civarında kolüvyal topraklar bulunmaktadır. Araştırma alanı Oseyanik iklimin etkisindedir. Ayrıca Merzifon civarında Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Merzifon1 da Temmuz ayı başlarından Ekim ayı sonlarına kadar süren kurak bir dönem görülür. Ancak kuraklık şiddetli olmadığından bitki yaşamı üzerinde etkili değildir. Tavşan Dağı' nda ise kurak periyot enterpolasyon hesabına göre görülmemektedir. Araştırma alanının bulunduğu bölge bitki coğrafyası bakımından Avrupa-Sibirya bölgesinin Öksin provensinde yer almaktadır. Araştırma alanından toplam 73 familya ve 269 cinse ait 471 bitki türü toplanmıştır..Bitki türlerinin %22.07' i Avrupa-Sibirya, %13.37' si İran-Turan, %5.73' ü Akdeniz, floristik bölgesine dahildir. Araştırma alanındaki endemik bitki türü sayısı 63 olup endemizm oranı %13.37'dir. Anahtar Kelimeler : Flora, Tavşan Dağı, Amasya
Özet (Çeviri)
THE FLORA OF SOUTH EAST BAKIRÇAY AND KARAKÖY RIVERS OF TAVŞAN MOUNTAIN (MERZİFON, AMASYA) ABSTRACT In this study, South east Bakırçay and Karaköy rivers (Tavşan Mountain) were investigated between 1996-1997 interms of foristic properties. The plant speciments were collected in a weekly of different vegetational periods. Collected plant samples were identifed according to Flora of Turkey and then list prepared due to the same method. Avarage height of study area is 1500 m., but sometimes reaches up to 1750 m.in same part.There are two important stream which are drought during the summer. Eosen Volkanic Fasies and Jura-Kretase old rock were found as wide spread in the study area. However soil formation dominantly compose of Gray -Potzolic, reakly brown soil and there are also kolluvial soil arround Elmalı Yaylası. The study area is under the effect Oceanic climate.The effect of Mediterranean climate is seen in the vicinity of Merzifon. There is a drought period in Merzifon vicinity from the begining of July to at the end of October, but droughtness was not very effective. On plants survival drought period is not seen in Tavşan Mountain according to enterpolasyon calculasyon. The study area is located in Euxine province of Euro-Siberian region. 471 plant species were collected from the study area, which consist of 73 families end 269 genus. 22.07% of these plants belong to Euro-Siberian, 13.37%, İrano-Turanien, 5.73% Mediterranean floristic region. Among all species 63 of them were determined as endemic and the rate of endemismwas 13.37%.