Bir quercus cerris l. var. cerris ormanında bulunan bazı odunsu ve otsu bitkilerin fenolojileri üzerine bir araştırma
An Investigation on the phenology of woody and herb species which occur an a quercus cerris l. var. cerris forest
  1. Tez No: 67345
  2. Yazar: EROL TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fenoloji, Samsun, Phenology, Samsun
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
BİR QUERCUS CERRIS L. VAR. CERRIS ORMANINDA BULUNAN BAZI ODUNSU VE OTSU TÜRLERİN FENOLOJİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampus Alanında gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresi içerisinde çalışma alanında bulunan Quercus cerris L. var. cerris ormanında bazı otsu ve odunsu bitkilerin fenolojik özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tahrip edilmiş ve edilmemiş alanlardan alınan örnek parsellerde, fenolojik gözlemi yapılan bitkilerin fenotipik özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Örnek parsellerdeki aynı türe ait bitki fertlerinin fenolojik özellikleri karşılaştırılmış ve bitkilerde görülen fenolojik farklılıkların nedenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma alanında bulunan Quercus cerris L. var. cerris ormanım oluşturan altı odunsu bitkinin yaprak çıkış ve düşüş süreleri ile yaprak ömürleri ve kış tomurcuğunun anatomik yapısı arasındaki kalitatif ve kantitatif ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçta ağaç ve çalı türlerinin üç ayrı yaprak çıkış modeline sahip oldukları bulunmuştur. Acer campestre L. subsp. campestre ve Carpinus orientalis Miller subsp. orientalis'te succeding yaprak çıkışı, Mespilus germanica L. ve Crataegus monogyna Jacq. subsp monogyna'da flush tip yaprak çıkışı Quercus cerris L. var. cerris ve Quercus petrea (Mattuschka) Liebl. subsp, iberica'da. ise intermediate yaprak çıkışı tespit edilmiştir. Kış tomurcuğu üzerinde yapılan anatomik incelemelerden, yaprak tomurcuğu üzerinde bulunan tomurcuk pulu sayısı ile yaprak çıkışı arasında negatif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON THE PHENOLOGY OF WOODY AND HERB SPECIES WHICH OCCUR ON A QUERCUS CERRIS L. VAR CERRIS FOREST ABSTRACT This study has been carried out. at Ondokuz Mayıs University and Bafra. Same phenological traits of some woody and herb species which occur on a Quercus cerris L. var. cerris forest have been determined. Phenotypic deviates of the plants have been determined in the quadrats taken from degraded and nondegraded places. Phenological traits of plant individuals with each other and the causes of phenotypic differences have been explained. Qualitatively and quantitatively interactions between leaf emergences, leaf survivals and the anatomical structure of winter bud belonging to six woody species which occur on Quercus cerris var. cerris forest have been determined. It has been determined that succeding leaf emergence type is seen in Acer campestre L. subsp. campestre and Carpinus orientalis Miller subsp. orientalis, however flush and intermediate leaf emergence types are seen in Mespilus germanica L., Crateagus monogyna Jacq. subsp. monogyna and Quercus cerris L. var. cerris and Quercus petrea (Mattuschka) Liebl. subsp. iberica respectively. As a result of the anatomical investigations on winter bud, it has been determined that there was a negative interaction between leaf emergence and the number of bud scales.