Samsun Ladik merkez aile sağlığı merkezine kayıtlı tip 2 diyabetes mellitus hastalarının glisemik kontrol oranları
Glycemic control rates of type 2 diabetes mellitus patients connected to the Samsun Ladic center family health center
- Tez No: 673821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glisemik kontrol, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Aile Hekimliği, Glycemic control, Type 2 Diabetes Mellitus, Family Practice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç Diyabetes Mellitus (DM) ortalama yaşam ömrünün özellikle de teknolojik gelişmeler ve yeni tedavi seçeneklerinin de uygulanması ile daha da uzaması sonucu sık karşılaştığımız, komplikasyonları ağır olabilen, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen ve kronik seyreden bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız; prospektif olarak 6 aylık süre içerisinde aile sağlığı merkezimize başvuran tip 2 DM hastalarını demografik özellikleri, komorbid hastalıkları ve kullanmakta oldukları tedavileri ile birlikte değerlendirerek glisemik kontrol oranlarını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem Araştırmamız; Samsun ili Ladik ilçesindeki Ladik Aile Sağlığı Merkezi (ASM)'ne müracaat eden 18 yaş ve üstü 200 Tip 2 DM hastasını kapsamaktaydı. Görüşmeler 01.10.2019-31.03.2020 tarihleri arasında veri toplama formlarının hastaların geliş sırasına göre, yüz yüze doldurulması ile gerçekleştirildi. Hastaların muayenelerinin yapıldığı gündeki açlık kan şekeri (AKŞ), glikolize hemoglobin (HbA1c) parametreleri veri tabanından alınarak kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizlerde IBM SPSS V23 kullanıldı. Bulgular Katılımcıların %54,5'i erkek idi. Katılımcıların yaş ortalaması 62,5 ± 10,1 idi. (min: 30, maks: 89) olarak tespit edilmiştir. Kişilerin %72,4'ünde kronik hastalık olduğu, %14,7'sinin sigara kullandığı saptanmıştır. Katılımcıların AKŞ ortalaması 162,7±60,6 mg/dl idi. (min: 66 mg/dl, maks:440 mg/dl). Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) kriterleri dikkate alınarak AKŞ 80-130 mg/dl arası olan hasta sayısı %33,5 (67), AKŞ 130 mg/dl olan hasta sayısı %64,5 (129) olarak elde edilmiştir. HbA1c ortalaması %7±1,5 idi. (min:5, maks:13,6). Yine TEMD kriterleri dikkate alınarak HbA1c %7 ve altı olan hasta sayısı %58,8 (117), %7 üzeri hasta sayısı %41,2 (83) olarak elde edilmiştir. Glisemik kontrol oranını xii bulmaya çalıştığımız bu çalışmada, hastalar AKŞ ve Hba1c sonuçları baz alınarak değerlendirildi ve iyi glisemik kontrol oranı hastaların %58,8'inde saptandı. Tip 2 DM için önerilen diyete uyum sağlayan hastaların oranı ise %50'ydi. Ayak bakımını düzenli yapan hastaların oranı ise %70,5'ti. Düzenli egzersiz yapan hastaların oranı ise %35,5'ti. Çalışmamızda tedavi dağılımı incelendiğinde, hastaların %69,7'si yalnızca oral anti-diyabetik, %7,2'si yalnızca insülin, %22,1'i oral antidiyabetik ve insülin kullandığı görüldü. Hastaların %89,4'ü oral antidiyabetik tedaviyi düzenli almaktayken, %91,7'si insülin tedavisini düzenli almaktaydı. Sonuç Çalışmamızda elde edilen iyi glisemik kontrol oranı bize glisemik kontrolün suboptimal düzeyde olduğunu göstermiştir. Bunda hastaların çoğunun diyet ve egzersiz önerilerine uymaması ve tedavi uyumunun tam olmaması rol oynamış olabilir. Aile hekimleri diyabetik hastalarının glisemik kontrol oranlarını iyileştirmek için tedavi, diyet ve egzersiz önerilerine uyum konusunda mümkün olan her fırsatta hastalarını değerlendirmeli ve eğitim vermelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction Diabetes Mellitus (DM) is a chronic disease with frequent complications, which can have severe complications, negatively affect the quality of life, and has a chronic course as a result of further prolongation of life expectancy, especially with technological developments and the application of new treatment options. Our aim in this study; Our aim is to determine glycemic control rates by evaluating type 2 DM patients prospectively admitted to our family health center within a 6-month period together with their demographic characteristics, comorbid diseases and the treatments they are using. Materials and Methods Our research; It included 200 Type 2 DM patients aged 18 and over who applied to Ladik Family Health Center (ASM) in Ladik district of Samsun province. The interviews were carried out between 01.10.2019-31.03.2020 by filling in the data collection forms face to face according to the order of arrival of the patients. Fasting blood glucose (FBG) and glycated hemoglobin (HbA1c) parameters on the day of examination were taken from the database and recorde. IBM SPSS V23 was used for statistical analysis of the data. Results 54.5% of the participants were male. The average age of the participants was 62.5 ± 10.1 years. (min: 30, max: 89). It has been found that 72.4% of the individuals have chronic diseases and 14.7% smoke. The mean FBG of the participants was 162.7 ± 60.6 mg / dl. (min: 66 mg / dl, max: 440 mg / dl). Turkey Endocrinology and Metabolism Society (SEMT) criteria FBG considering 80-130 mg / dl Number of patients from 33.5% (67), fasting blood xiv glucose 130 mg / The number of patients with dl was 64.5% (129). The mean HbA1c was 7 ± 1.5%. (min: 5, max: 13.6). In this study, in which we tried to find the glycemic control rate, the patients were evaluated based on the FPG and Hba1C results, and good glycemic control was found in 58.8% of the patients. The rate of patients who complied with the diet recommended for type 2 DM was 50%. The rate of patients who regularly performed foot care was 70.5%. The rate of patients who exercised regularly was 35.5%. When the treatment distribution was examined in our study, it was seen that 69.7% of the patients used only oral anti-diabetic, 7.2% only insulin, 22.1% oral antidiabetic and insulin. While 89.4% of the patients were taking oral antidiabetic treatment regularly, 91.7% were taking insulin treatment regularly. Conclusion The good glycemic control rate obtained in our study showed us that glycemic control is at a suboptimal level. This may be due to the fact that most of the patients did not comply with the diet and exercise recommendations and the treatment compliance was not complete. Family physicians should evaluate and educate their diabetic patients whenever possible in adherence to treatment, diet and exercise recommendations to improve their glycemic control rates. Family physicians should evaluate and educate their diabetic patients whenever possible in adherence to treatment, diet and exercise recommendations to improve their glycemic control rates.