Mikozis fungoides ve pitriyazis likenoides kronika deri lezyonlarında inflamazom ekspresyonunun immünhistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of inflammasome expression in cutaneous lesions of mycosis fungoides and pityriasis lichenoides chronica
  1. Tez No: 674245
  2. Yazar: ECEM BOSTAN
  3. Danışmanlar: PROF. ZEHRA NİLGÜN ATAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: inflamazom, mikozis fungoides, pitriyazis likenoides, inflammasome, mycosis fungoides, pityriasis lichenoides chronica Supporting Institution: Turkish Society of Dermatology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Mikozis Fungoides (MF) derinin primer T hücreli lenfomalarının en sık görülen alt tipidir. Pitriyazis likenoides ise akut formu pitriyazis likenoides et varioliformis akuta; kronik formu pitriyazis likenoides kronika (PLK) olarak sınıflandırılan bir deri hastalığıdır. İnflamazom; reseptör, adaptör ve çeşitli ligand veya aktivatörler için spesifisite gösteren efektör proteinden oluşan multimerik bir yapıya sahip doğal immün sistem elemanıdır. AIM2, NLRP1, NLRP3, pyrin ve NAIP/NLRC4 olacak şekilde beş inflamazom tanımlanmıştır. Bu inflamazomların aktive olması sonucu ile kaspaz-1 aktive hale gelmekte ve interlökin-18 ve interlökin-1β salgılanmaktadır. Bu interlökinlerin etkisi ile inflamatuvar kaskadın büyümesi tetiklenmektedir. Çalışmamızda 16 kontrol grubu ve 16 PLK, 12 evre 1 MF, 12 evre 1 dışı MF hastasına ait lezyonel deri biyopsilerinde NLRP1, NLRP3, kaspaz-1, interlökin-18 ve interlökin-1β ekspresyon düzeylerini immünohistokimyasal olarak inceleyip karşılaştırmayı ve böylelikle inflamazomun bu iki hastalığın patogenezindeki rolünü ortaya koymayı amaçladık. NLRP1 ekspresyonunun ikili karşılaştırmalarında kontrol grubu ve evre 1 dışı MF grubu arasında ve kontrol grubu ile PLK grubu arasında NLRP1 açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı.IL-1β ikili karşılaştırmalarında kontrol grubu ve PLK grubu arasında, kontrol grubu ile evre 1 MF grubu arasında ve kontrol grubu ve evre 1 dışı MF grubu arasında IL-1β açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı. Kaspaz-1 ikili karşılaştırmalarında kontrol grubu ve PLK grubu arasında, kontrol grubu ile evre 1 MF grubu arasında ve kontrol grubu ve evre 1 dışı MF grubu arasında kaspaz-1 açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı. IL-18 ikili karşılaştırmalarında kontrol grubu ve PLK grubu arasında, kontrol grubu ile evre 1 MF grubu arasında ve kontrol grubu ve evre 1 dışı MF grubu arasında IL-18 istatistiksel anlamlı farklılık saptandı. Kısıtlılıklarına rağmen çalışmamızda, inflamazomun MF ve PLK patogenezinde önemli bir rol oynayabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Mycosis Fungoides (MF) is the most common subtype of primary cutaneous T cell lymphoma. Pityriasis lichenoides is a skin disorder that is classified into acute and chronic types named pityriasis lichenoides et varioliformis acuta and pityriasis lichenoides chronica (PLC) respectively. Inflammasome is a part of natural immune system which has a multimeric structure consisting of the receptor, adaptor and effector protein that shows specificity for various ligands or activators. Five inflammasomes have been identified which are AIM2, NLRP1, NLRP3, pyrin, and NAIP/ NLRC4. After the activation of these inflammasomes, caspase-1 becomes activated which subsequently triggers interleukin-18 and interleukin-1β production. These interleukins further contribute to the development of the inflammatory cascade. In our study, we aim to examine and compare the expression levels of NLRP1, NLRP3, caspase-1, interleukin-18 and interleukin-1β by immunohistochemistry in lesional skin biopsies of 16 control group patients and 16 PLC, 12 stage 1 MF, and 12 non-stage 1 MF patients, thus we aimed to reveal inflammasome's role in pathogenesis of these two diseases. In paired comparisons of NLRP1 expression, a statistically significant difference was found between the control group vs. non-stage 1 MF group and between the control group vs the PLC group in terms of NLRP1. There was a statistically significant difference in IL- β expression between the control vs. non-stage 1 MF group, between the control vs. stage 1 MF group and between the control group and PLC group. In paired comparisons of caspase-1, a statistically significant difference was found between the control vs. PLC group, between the control vs. stage 1 MF group, and between the control vs non-stage 1 MF group in terms of caspase-1. In the pairwise comparisons of IL-18, a statistically significant difference was found between the control vs PLC group, between the control vs. stage 1 MF group and between the control vs. non-stage 1 MF group. Despite its limitations, in our study, it was revealed that inflammasome may play an important role in the pathogenesis of PLC and MF.