Eğitim kurumları için VDI ve uygulama sanallaştırmanın faydaları
Benefits of VDI and application virtualization for educational institutions
- Tez No: 674413
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sanallaştırma, Sanal Sistemler, Uygulama Sanallaştırma, VDI Sanallaştırma, Virtualization, Virtual Systems, Application Virtualization, VDI Virtualization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Öncelikle sanallaştırma günümüz gelişen bilgi ve iletişim teknolojisinde her alanda ismini duyduğumuz bir terim haline gelmiş bulunmaktadır. Sanallaştırma küçük-büyük işletmeler fark etmeksizin avantajlarının ağır bastığı bir yapı olarak tanımlanır. Artan iş yükü kullanıcıların gereksinimlerinin değişken olması, sanallaştırmanın önemini artırmaktadır. Bu tezdeki temel amacımız, eğitim kurumlarında büyüyen teknoloji ile birlikte bilgisayar altyapısını ve sistemi en verimli ve en düşük bütçe ile aktif kullanabilmektir. Tezde ayrıca uygulama sanallaştırmanın eğitim kurumunda sağladığı faydalar, kolaylıklar ve önerilere yer verilmiştir. Sanallaştırma ile kurumda kullanılan mevcut eski donanıma sahip bilgisayarların sanallaştırma yazılımı ile geri dönüşümü sağlanmıştır. Ana sunucudan tanımlanan kaynakların ile geri kullanımıyla kuruma maddi olarak faydalar sağladığı görülmektedir. Ayrıca öneri olarak ssd diskli ince istemci bilgisayarlar ile kullanıcı açısından bakıldığında gerek uygulama sanallaştırma gerek masaüstü performansının gözle görülür bir artısı olmaktadır. Bu tezde sistemin uygulandığı süre öncesi ve sonrası öğrenci, personel ve enerji harcamaları 2014-2019 yılı değişimleri ayır ayrı incelenmiştir. Artış hızarı ile ilgili karşılaştırmalarda, %5-%20 anlamlı ilişki saptanmış, özellikle sistemin uygulanmaya başladığı 2016 yılı sonrası kullanıcıya ve kuruma zaman ve enerji tüketimi açısından ekonomi sağlamış olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Primarily, virtualization has become a term that we have heard in every field in today's developing information and communication technology. Virtualization is a structure in regardless of enterprises outweighs its advantages, Increased workload is altering the needs of users, increasing the importance of virtualization and our aim in this thesis is to use the computer infrastructure with the most efficient and the lowest budget with the growing technology in educational institutions. In addition to, the benefits, conveniences and suggestions provided by the application virtualization in the educational institution are mentioned. With virtualization, it is seen that the existing old hardware computers used in the enterprise can be recycled with virtualization software, and that the resources identified from the main server and their usage back provide financial benefits to the enterprise. In addition, with thin client computers with ssd disks as a recommendation, there is a noticeable increase in both application virtualization and desktop performance by the user. Increasing raito of student-staff numbers and monthly energy consuming between 2014 and 2019 are analysed in detail. There is a sufficient evidence of the increasing trend for two data sets with 5%-20% confience level. Particularly, beginning from 2016, when the application virtualisation initiated, the system has proided time and energy efficiency for the institution. As a conclusion, by analyzing of temporal variations, this system is a time and energy saving system.