Meyve bahçelerinde malç uygulamasının kayısıda toprak nemi üzerine etkisi
The effect of mulch application in orchards on apricot soil moisture
- Tez No: 674414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Malç, damla sulama, kayısı, su kısıtı, Mulch, drip irrigation, apricot, water deficit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada kayısı ağaçlarının sulanmasında su tasarrufu sağlamak için siyah plastik malç uygulamasının toprakta tutulan nem üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma 2020 yılı Haziran-Kasım ayları arasında, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü'nde, Hacıhaliloğlu çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Sulama damla sulama sistemi ile gerçekleştirilmiştir. Deneme; malçlı %100 tam sulanan (C), malçlı %25 kısıntılı sulama (B), malçlı %50 kısıntılı sulanan (A) ve malçsız %100 tam sulanan (K) konularıdır. Sulama mevsimi boyunca toplam altı kez sulama yapılmıştır. Sonuç olarak bir sulama sezonu boyunca kontrol konusuna göre A konusunda %42, B konusunda %27 ve C konusunda %22 oranında daha az su verilmiştir. Konular arasında istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur. Çalışma boyunca malçlı konulara verilen su miktarları malçsız kontrol konusuna göre daha az olmasına rağmen ağaçlarda bir olumsuzluk gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to investigate the effects of black plastic mulching treatments applied for water sawing on moisture in soil profile in apricot orchard. Experiments were conducted with Hacıhaliloğlu apricot cultivar in Malatya Apricot Research Institute between the months June – November of 2020. Irrigations were performed with the use of drip lines. Experimental treatments included full irrigation (100%) with mulching (C), 25% deficit irrigation with mulching (B), 50% deficit irrigation with mulching (A) and full irrigation (100%) without mulching (K). Throughout the growing season, 6 irrigations were performed. Present findings revealed that as compared to the control treatment (K), 42% was sawing was achieved with 50% deficit irrigation with mulching(A), 27% water sawing was achieved with 25% deficit irrigation with mulching (B) and 22% water sawing was achieved with full irrigation (100%) with mulching (C). There were significant differences in moisture profile of the experimental treatments. Despite less water use in mulching treatments, any negative symptoms were not not encountered in apricot trees.