Bor ve giberellik asit uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) verim ve kaliteye etkisi
Effects of boron and giberellic acid applications on sugar beet yield and quality (Beta vulgaris L.)
- Tez No: 674536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞATANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, Bor, Giberellik Asit, Verim, Kalite, Sugar beet, Boron, Giberellic Acid, Yield, Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin uygulama alanlarında 25 Nisan-20 Ekim 2019 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Deneme; B ve GA3 uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) verim ve kaliteye etkisini belirlemek amacıyla,“Bölünmüş Parseller Deneme Deseni”ne göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Parsellerde ekim sıklığı 45 x 20 cm, sıra sayısı 6 ve her bir parsel alanı 11,25 m2 olup toplam parsel sayısı 48 adettir. Denemede tohum olarak Varios çeşidi kullanılmıştır. Bor dozları, (0, 50, 100 ve 150 ppm/da) 30 lt/da suda solüsyon olarak hazırlanmış bitkilerin 6-7 yapraklı olduğu dönemde toplam 2 kez yapraktan uygulanmıştır. GA3 dozları,( 0, 10, 20 ve 40 ppm/da) 30 lt/da suda solüsyon olarak hazırlanmıştır. Hazırlanan solüsyon bitkilerin 8-10 yapraklı olduğu dönemde yapraklara püskürtülerek toplamda 3 kez uygulama yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek depo kök veriminin G3×B0 (6356kg/da), teknolojik pancar oranının G1× B2 (% 17.45), digestion oranın G1×B2 (% 19.10) ve kuru madde oranının G0×B1 (% 28.93) uygulamalarında olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada B ve GA3 uygulamalarının şeker pancarında verim ve kalite üzerine etkisi ortaya konulmuştur. GA3 uygulamasının 3. dozu (40 ppm/da) ve B uygulamasının 2. dozu (100 ppm/da) önemli ve etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in the application areas of Erciyes University Faculty of Agriculture in the growing period, 25 April-20 October 2019. Experiment is set up in triplicate according to“Divided Parcels Experimental Design”with the aim of determining the impact of B and GA3 applications on the yield and quality on sugar beet (Beta vulgaris L.). In the parcels, planting density is 45 x 20 cm, row number is 6, each parcel area is 11,25 m2, and the total number of parcels is 48. In the experiment, the variety of Varios used as a seed. Bor dosages were applied twice when the plants were at the age of having 6-7 leaves, as a solution prepared in 30 lt/da (0, 50, 100 and 150 ppm/da). GA3 dosages were prepared in 30 lt/da water as a solution (0, 10, 20 and 40 ppm/da). The solution was applied three times in total, at the time period of the plants having 8-10 leaves by spraying the solution onto the leaves. According to the experiment results, these detections were made: highest; storage root yield is G3×B0 (6356kg/da), technological sugar beet ratio is G1× B2 (% 17.45), digestion rate is G1×B2 (% 19.10) and dry matter ratio is G0×B1 (% 28.93). In this research, the effects of B and GA3 on yield and quality of sugar beet is presented. The third dose of GA3 (40 ppm/da) and the second dose of B (100 ppm/da) had important and influential effects.