Yapraktan kalsiyum, bor ve giberellik asit uygulamalarının nar (Punica granatum L.) bitkisinde bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri
Effects of foliar application of calcium, boron and gibberellic acid on seasonal change of mineral nutrition and fruit quality of pomegranate ( Punica granatum L.)
- Tez No: 353448
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum nitrat, bor, giberellik asit, meyve, kalite özellikleri, mevsimsel değişim
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, narda (Punica granatum L.) bitki besin elementlerinden kalsiyum, bor ve bitki gelişim düzenleyicilerinden giberellik asitin bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimi ve meyve verim ve kalitesine etkilerini saptamak amacı ile yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü kurulan denemede uygulamalar değerlendirilmiştir. İki farklı dozda Kalsiyum Nitrat, Borik Asit ve Giberellik asit tam çiçeklenme ve tam çiçeklenmeden bir ay sonra, ağaçlara yapraktan uygulanmıştır. Uygulamalara ait ağaçlarda, fenolojik gözlemler, verim, A tipi ve B tipi çiçek sayıları, meyve tutum oranı, ağaç başına meyve sayısı, verim, çatlamış meyve oranı, güneş yanıklığı oranı, meyvelerde fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri ( meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve kabuk oranı, meyve dane sayısı, 100 dane ağırlığı, dane randımanı, meyve suyu randımanı, meyve suyu rengi, dane su içeriği, kabuk su içeriği, toplam suda çözünebilir madde miktarı, pH değeri, meyve kabuğu toplam fenolik madde miktarı, meyve suyu toplam fenolik madde miktarı, meyve suyu toplam monomerik antosiyanin miktarı, meyve suyu askorbik asit miktarı, titre edilebilir asit miktarı) belirlenmiştir. Mineral maddelerin mevsimsel değişimini belirlemek amacı ile yaprak, dane ve meyve kabuğu örneklerinde mineral madde (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, mangan, demir, çinko ve bor) tayinleri yapılmıştır. Kalsiyumlu ve borlu uygulamalar verimi arttırmıştır. Giberellik asit uygulaması meyve çatlama oranını azaltmıştır. Kalsiyum uygulaması güneş yanıklığı oranını azaltmıştır. Giberellik asit ve kalsiyum nitrat uygulaması meyve suyu randımanını arttırmıştır. Kalsiyum uygulamaları meyve kabuğu su içeriğini arttırmıştır. Uygulamaların tamamı suda çözünen madde miktarını arttırmıştır. Giberellik asit uygulaması askorbik asit miktarını arttırmıştır. Kalsiyum uygulamaları mineral madde alımını arttırmıştır. Dane ve kabukta mineral madde içeriği vejetasyon boyunca azalan seyir göstermiştir. Yaprak örneklerinde mineral madde miktarı seyri 15 Ağustos ve 15 Eylül tarihleri arasında stabil kalmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda 'Hicaznar' çeşidinde yapraktan uygulanan kalsiyum, bor uygulamalarının verimi, giberellik asit uygulamasının kalite özelliklerini arttırdığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca Hicaznar nar çeşidinde en uygun yaprak örneği alım zamanı 15 Ağustos ve 15 Eylül tarihleri arasındaki dönem olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of calcium, boron and giberellic acid on seasonal changes of mineral nutrients, yield and quality. The experiment was set up according to randomized plot design with three replicates. Two different doses of calcium nitrate, boric acid and giberellic acid were applied to the leaves during full bloom and one month after full bloom. The trees of the experiment were determined according to phenological observations, yield, number of A type and B type flowers, fruit set rate, number of fruit per tree, cracked fruit ratio, sunburn ratio), the physical and chemical quality characteristics of fruits ( fruit weight, fruit diameter, fruith length, fruit peel ratio, fruit arils number, 100 aril weight, aril efficiency, fruit juice efficiency, fruit juice color, aril water content, peel water content, total soluble solids content, pH, fruit peel phenolic contents, fruit juice total phenolic content, fruit juice total monomeric anthocyanin amount, fruit juice ascorbic acid content, titratable acid content). Mineral nutritions (nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, copper, manganese, iron, zinc and boron) were determined according to seasonal changes in the leaf, aril and fruit peel samples. The yield was increased by applications of calcium and boron. The rate of fruit quality was reduced by application of giberellic acid. Sunburn rate was reduced by application of calcium. Fruit juice efficiency was increased by applications of giberellic acid and calcium nitrate. Calcium nitrate has increased the water content of the fruit peel. All applications have increased the amount of total soluble solids. The amount of ascorbic acid was increased by application of giberellic acid. Application of calcium has increased the uptake of mineral nutrients. Nutrient concentrations declined throughout the growing season in the arils and fruit peel. Mineral nutrient concentrations in the leaf samples remained stable for one month, i.e. 15 August-15 September. As a result, of this study on Hicaznar variety the yield was increased by calcium and boron applications and fruit quality was increased by giberellic acid application. Additionaly, it was determined that the most appropriate time for leaf collection is the period between 15 August-15 September.