Şizofreni hastalarında beyin orta hat anomalilerinin prevelansı
Prevalence of brain midline anomalies in patients with schizophrenia
- Tez No: 674659
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE BİKEM SÜZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cavum septi pellucidi, cavum vergae, cavum veli interpositi, şizofreni spektrumu, manyetik rezonans görüntüleme, Cavum septi pellucidi, cavum vergae, cavum veli interpositi, schizophrenia spectrum, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Cavum septi pellucidi (CSP), cavum vergae (CV) ve cavum veli interpositi (CVI) beynin orta hattında bulunan nörogelişimsel anatomik anomalilerdir. Bu kaviteler, intranatal yaşamın yedinci ayı ile postnatal yaşamın ikinci yılı arasında gerileyerek kapanmaktadırlar fakat kapanmadıklarında görülen CSP ve CV'nin özellikle şizofreni spektrumunda ve duygu durum bozukluğu tanısı almış hastalarda daha sık saptandıkları bildirilmiştir. Çalışmamızda şizofreni tanılı hasta grubunda ve sağlıklı kontrol grubunda orta hat kistik anomalilerini tespit ederek, şizofreni ile ilişkisini ve anomalilerin boyutları ile sınıflandırmaları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı servisinde 01.01.2014-15.06.2020 tarihleri arasında şizofreni spektrumunda tanı almış, yatarak tedavi görmüş ve MRG yapılmış 252 hastaya ait ve Radyoloji Anabilim Dalı'nda aynı tarihler arasında MRG'si bulunan sağlıklı 260 bireye ait toplam 512 MR görüntüsü incelendi. Kontrol grubunda 224 CSP (195 normal varyant CSP, 29 büyük CSP), 5 CV ve 85 CVI (60 büyük CVI, 25 küçük CVI) saptanırken hasta grubunda 231 CSP (182 normal varyant CSP, 49 büyük CSP), 10 CV ve 100 CVI (85 büyük CVI, 15 küçük CVI) saptandı. İstatistiksel analizlerde CSP'nin her tipi ile şizofreni arasında ve büyük CVI ile şizofreni arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, CV ile şizofreni arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Ayrıca CSP'lerin genişlikleri ve CVI'lerin yüksekleri de şizofreni ile anlamlı ilişkiye sahipti. Orta hat kistik anomalileri ile şizofreni arasında ilişki bulunmaktadır ve bu ilişki şizofreninin nörogelişimsel etiyolojisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Cavum septi pellucidi (CSP), cavum vergae (CV) and cavum veli interpositi (CVI) are neurodevelopmental anatomical anomalies found in the midline of the brain. These cavities recede between the seventh month of intranatal life and the second year of postnatal life, but it has been reported that CSP and CV, when they persist, seen more common in patients diagnosed with mood disorders and especially in the schizophrenia spectrum. In our study, we aimed to determine the midline cyst-like anomalies in the patient group diagnosed with schizophrenia and the healthy control group, and to evaluate the relationship between schizophrenia and the dimensions and classifications of anomalies. MR imaging of 252 patients diagnosed with schizophrenia spectrum and hospitalized in the Department of Mental Health and Diseases, Akdeniz University Faculty of Medicine between 01.01.2014 - 15.06.2020, and MR images of 260 healthy individuals underwent magnetic resonance imaging between the same dates in the Department of Radiology total of 512 were examined. In the control group, 224 CSP (195 normal variant CSP, 29 large CSP), 5 CV and 85 CVI (60 large type CVI, 25 small type CVI) were detected in the patient group, while 231 CSP (182 normal variant CSP, 49 large CSP), 10 CV and 100 CVI (85 large type CVI, 15 small type CVI) were detected. In statistical analyzes, a significant relationship was found between all types of CSP and schizophrenia, and between large-type CVI and schizophrenia, but no significant relationship was found between CV and schizophrenia. In addition, widths of CSPs and highs of CVIs also had a significant relationship with schizophrenia. There is a relationship between midline cystic anomalies and schizophrenia, and this relationship supports the neurodevelopmental etiology of schizophrenia.