Influence of in vitro human digestion simulation on the chemical compositions and biological activities of cistus species growing in Turkey
In vitro insan sindirim simülasyonu modelinin Türkiye'de yetişen cistus türlerinin kimyasal yapıları ve biyolojik aktiviteleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 674694
  2. Yazar: MÜMİN YİĞİT İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de yetişen Cistus türleri, Antioksidan aktivite, İnsan sindirim simülasyonu, YPİTK, Diyabet, Turkish Cistus species, Antioxidant ac
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Oksidatif stres, diyabet, Alzheimer, kanser gibi çeşitli metabolik hastalıkların önemli öncülerinden biridir. Birçok bilimsel çalışma, bitki sekonder metabolitlerinin oksidatif stresin ve zararlı etkilerinin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu bağlamda, bu çalışma, Türkiyede yetişen Cistus türlerinden (C. creticus L., C. laurifolius L., C. monspeliensis L., C. parviflorus Lam. and C. salvifiiolius L.) elde edilen metanolik ve sulu ekstrelerin fenolik profilini, antioksidan ve antidiyabetik potansiyellerini in vitro yöntemlerle araştırmak için planlandı. Biyoyararlanım, fenolik bileşiklerin biyoaktivitesini etkileyen önemli bir parametre olmasına rağmen çalışmaların çoğunda dikkate alınmamıştır. Bu nedenle, fenolik içeriklerin biyoyararlanımını saptamak için tüm ekstrelere in vitro sindirim simülasyon prosedürü uygulandı. Toplam fenolik, flavonoit, fenolik asit, saponin ve proantosiyanidin içerikleri sindirimin tüm aşamaları için karşılaştırmalı olarak belirlendi. Ayrıca, marker flavonoidlerin (tilirozit, hiperozit ve kersitrin) miktar tayini de Yüksek Performanslı İnce Tabaka Kromatografisi (YPİTK) analizi ile gerçekleştirildi. Ayrıca ekstrelerin antioksidan aktiviteleri, aktivite profillerini derinlemesine ortaya çıkarmak için mekanik olarak farklı yöntemlerle incelendi. Serbest radikal süpürme (DPPH ve DMPD) ve metal indirgeme potansiyeli (FRAP ve CUPRAC) tahlilleri ve toplam antioksidan kapasite tahlili, sindirimin tüm aşamalarında gerçekleştirildi. Öte yandan, Cistus türlerinin antidiyabetik potansiyellerini değerlendirmek için ekstrelerin in vitro α-amilaz ve α-glukosidaz enzimlerini ve ileri glikasyon son ürünlerini (AGE'ler) inhibe edici etkileri araştırıldı. Sonuçlar, Türkiye'deki Cistus türlerinin topraküstü kısımlarının zengin fenolik içeriğe ve potansiyel antioksidan ve anti-diyabetik aktivitelere sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, insan sindiriminin bitki ekstrelerinin fenolik profili ve biyolojik aktiviteleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress is one of the significant precursors of various metabolic disorders such as diabetes, Alzheimer's disease, cancer etc. Various scientific reports indicated that secondary plant metabolites play an important role in the prevention of oxidative stress and its harmful effects. In this respect, this study was planned to investigate the phenolic profile, antioxidant and antidiabetic potentials of methanolic and aqueous extracts from Turkish Cistus species (C. creticus L., C. laurifolius L., C. monspeliensis L., C. parviflorus Lam. and C. salvifiiolius L.) with employing in vitro methods. Even though bioavailability is an important parameter affecting the bioactivity of phenolic compounds, it has not been taken into account in most studies. Therefore, in vitro digestion simulation procedure was applied to all extracts for estimating the bioavailability of phenolic contents. Total phenolic, flavonoid, phenolic acid, saponin and proanthocyanidin contents were determined for all phases of digestion. In addition, quantification of the marker flavonoids (tiliroside, hyperoside and quercitrin) was also carried out by High-Performance Thin Layer Chromatography (HPTLC) analysis. Moreover, antioxidant activities of the extracts were studied with mechanistically different methods to reveal their activity profiles in depth. Free radical scavenging (DPPH and DMPD) and metal-reducing potential (FRAP and CUPRAC) assays, and a total antioxidant capacity assay were conducted on all phases of digestion. On the other hand, in vitro α-amylase and α-glucosidase enzymes and advanced-glycation end products (AGEs) inhibitory activities of the extracts were determined to evaluate the antidiabetic potentials of Cistus species. The results showed that aerial parts from Turkish Cistus species have rich phenolic contents and outstanding antioxidant and anti-diabetic potentials. Human digestion might have significant effect on phenolic profile and biological activities of plant extracts.