Suriye krizinin Hatay orman ürünleri ekonomisine etkileri
The effects of the Syrian crisis on Hatay forest productseconomy
- Tez No: 674701
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Suriye Krizi, Hatay, Orman Ürünleri, Ekonomi, Syrian Crisis, Hatay, Forest Products, Economy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2011 yılı Mart ayında Suriye'de gerçekleşen rejim karşıtı gösteriler ülke genelinde büyük olumsuz etkiler bırakmıştır. Suriye'de ortaya çıkan iç savaş, Türkiye'yi farklı açılardan direkt ve dolaylı olarak etkilemektedir. Tarih boyunca Hatay bölgesi ile Suriye arasında her zaman ticari ve sosyal bir ilişki yer almaktadır. Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımlar Hatay ilinin ekonomisini önemli boyutta etkilemektedir. Bu çalışmada, Suriye krizinin Hatay bölgesini siyasi ve ekonomik olarak nasıl etkilediğini ve bu bölgede yaşayan halkın taleplerinin ne ölçüde etkilendiği araştırılacaktır. Hatay bölgesinde faaliyet gösteren orman ürünleri işletmelerine anket metodu uygulanacaktır. Yüz yüze anket metodu ile elde edilen veriler SPSS ortamında değerlendirilecektir. Anket metodunda elde edilen sonuçlar ile işletmelerin demografik yapıları, ihracat ve ithalat durumu, işçilik maliyeti, hammadde maliyeti, devletten elde edilen destekler gibi birçok ekonomi ve siyasi olarak nasıl etkiler bıraktığı elde edilen verilerle gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
The anti-regime demonstrations in Syria in March 2011 had great negative effects across the country. appeared in the civil war in Syria, Turkey affects directly and indirectly from different angles. Throughout history, there has always been a commercial and social relationship between the Hatay region and Syria. Economic sanctions imposed on Syria significantly affect the economy of the province of Hatay. In this study, how the Syrian crisis affected the Hatay region politically and economically and to what extent the demands of the people living in this region were affected. Survey method will be applied to forest products businesses operating in the Hatay region. The data obtained by face to face survey method will be evaluated in SPSS environment. With the results obtained in the survey method, the demographic structure of the enterprises, export and import status, labor cost, raw material cost, and how many economic and political impacts from the state will be shown with the data obtained.