Manevi gereksinim ölçeğinin Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışması ve manevi gereksinimleri etkileyen faktörlerin incelenmesi
Turkish validity and reliability study of spiritual needs scale and investigation of factors affecting spiritual needs
  1. Tez No: 674702
  2. Yazar: BÜŞRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, güvenilirlik, manevi gereksinimler, umut, Hope, reliability, spirituality needs, validity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Manevi Gereksinim Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik Güvenilirlik çalışması ve aynı zamanda manevi gereksinimleri etkileyen faktörleri belirlemekti. Materyal ve Metot: Metodolojik ve tanımlayıcı türde planlanan bu araştırma; Ekim 2020 – Şubat 2021 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin onkoloji kliniklerindeki 321 hasta ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik özelliklerini içeren Hasta Tanıtım Formu, Manevi Gereksinim Ölçeği, Manevi Bakım Gereksinimleri Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 ve AMOS 20 paket programları ile yapıldı. Bulgular: Manevi Gereksinim Ölçeği puan ortalaması 62.69±11.44; Cronbach alfa katsayısı 0.87 olarak hesaplandı. Ölçeğin Kaiser-Meyer- Olkin test değeri 0.791 olarak bulundu. Bartlett testi p = 0.000 değerinde anlamlıdır. Bu sonuç verilerin faktör analizinin uygulanabilir olduğunu gösterdi. Yapılan açıklayıcı faktör analizinde ölçek 4 faktör üzerine toplandı ve 4 faktör toplamda varyansın %57.810'unu açıkladığı görüldü. Öte yandan Sürekli Umut Ölçeği puan ortalamaları 75.57±14.43 olarak hesaplandı. Araştırmada kanser hastalarının manevi gereksinim ve umutlarının yüksek olduğu tespit edildi. Araştırmada hastalarının yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve tanı aldıkları zamanın manevi gereksinim ve umutlarını etkilemediği saptandı. Sonuç: Araştırma bulguları Manevi Gereksinim Ölçeğinin Türk toplumunda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu gösterdi. Araştırmada kanser hastalarının manevi gereksinimlerinin ve umut düzeylerinin yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to conduct a Turkish Validity and Reliability study of the Spiritual Needs Scale and at the same time to determine the factors affecting spiritual needs. Material and Method: This research, planned in a methodological and descriptive manner; It was conducted between October 2020 and February 2021 with 321 patients in oncology clinics of a university hospital. Patient Information Form containing socio-demographic characteristics of the patients, Spiritual Needs Scale, Spiritual Care Needs Scale and Continuous Hope Scale were used to collect data. Statistical analysis was done with SPSS 22.0 and AMOS 20 package programs. Results: Spiritual Needs Scale average score is 62.69 ± 11.44; Cronbach alpha coefficient was calculated as 0.87. The Kaiser-Meyer-Olkin test value of the scale was found to be 0.791. Bartlett test is significant at p = 0.000. This result showed that the factor analysis of the data was applicable. In the explanatory factor analysis, the scale was collected on 4 factors and it was seen that 4 factors explained 57.810% of the variance in total. Mean point of the Continuous Hope Scale was calculated as 75.57 ± 14.43. In the study, it was determined that cancer patients have high moral needs and hopes. In the study, it was determined that the age, gender, educational status, profession and time of diagnosis did not affect the spiritual needs and hopes of the patients. Conclusion: Research findings showed that Spiritual Needs Scale is a valid and reliable scale that can be used in Turkish society. In the study, it was found that the spiritual needs and hope levels of cancer patients were high.