Ortognatik cerrahi sırasında intraoperatif analjezik olarak uygulanan tenoksikam ve parasetamolün postoperatif ağrı üzerine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effect of intraoperative tenoxicam and paracetamol on postoperative pain during orthognathic surgery
- Tez No: 674754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜRSOYTRAK, DOÇ. DR. ÖZLEM KOCATÜRK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ortognatik Cerrahi, Analjezi, Pain, Orthognathic Surgery, Analgesia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ortognatik cerrahi ile oluşan postoperatif ağrı hasta konforunu önemli ölçüde etkilemektedir. Postoperatif ağrının giderilmesi amacıyla non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler ve opioid analjezikler kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahi sırasında intraoperatif olarak uygulanan tenoksikam ve parasetamolün ağrı üzerine etkisini retrospektif değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Belirlenen kriterlere uygun 63 dosya verisi ile çalışma gerçekleştirildi. Postoperatif ağrı kontrolü için, uygulanan analjezik türlerine göre hastalar iki gruba ayrıldı. Tenoksikam 20 mg (35 hasta) veya parasetamol 10 mg/kg (28 hasta) ekstübe edilmeden IV olarak uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Postoperatif dönemdeki saatlik takiplerde VAS verilerinden 0, 1, 3, 6, 12, 24, 36 ve 48. saatteki değerler ile bulantı kusma varlığı ve opioid analjezik ihtiyacı kaydedilen dosyalardaki veriler değerlendirildi. Bulgular: Tenoksikam grubu ve parasetamol grubu arasında postoperatif saatlik takiplerde VAS değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Tenoksikam grubunda bulantı ve kusma parasetamol grubundan daha yüksek görülürken istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Ek opioid gereksinimlerinde de tenoksikam grubu ile parasetamol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Ortognatik cerrahi geçiren hastalarda intraoperatif tenoksikam uygulaması ile parasetamol uygulaması karşılaştırıldığında, tenoksikam grubu hastalarında daha düşük VAS skorlarının gözlendiği ve analjezik etkinliğin yeterli olduğu tespit edilmiş, ancak istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Benzer şekilde bulantı kusma varlığı ile ek opioid gereksinimi arasında da istatiksel olarak yakın sonuçlar edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Postoperative pain caused by orthognathic surgery significantly affects patient comfort. Non-steroidal anti-inflammatory drugs, corticosteroids and opioid analgesics can be used to relieve postoperative pain. The aim of this study is to retrospectively evaluate the effect of tenoxicam and paracetamol administered intraoperatively during orthognathic surgery on postoperative pain. Materials and Methods: The study was carried out with 63 files in accordance with the determined criteria. For postoperative pain control, patients were divided into two groups according to the types of analgesics administered. Patients who were administered tenoxicam 20 mg (35 patients) or paracetamol 10 mg/kg (28 patients) IV without extubating were included in the study. In the follow-ups in the postoperative period, the values at 0, 1, 3, 6, 12, 24, 36 and 48 hours from the VAS data, the presence of nausea and vomiting and the need for opioid analgesic were evaluated in the files recorded. Results: There was no statistically significant difference in VAS values between the tenoxicam group and the paracetamol group in the postoperative follow-up. Nausea and vomiting were higher in the tenoxicam group than in the paracetamol group, but no statistically significant difference was observed. also found no significant difference in rescue opioid requirements. Conclusion: When intraoperative tenoxicam administration and paracetamol administration were compared in patients undergoing orthognathic surgery, lower VAS scores were observed and analgesic efficacy was found to be sufficient in patients in the tenoxicam group, but no statistically significant difference was found. Similarly, statistically close results were found between the presence of nausea and vomiting and the need for rescue opioids.