Giresun Ağaçbaşı Tabiat Parkı çevre köylerinde (Çaldağ, Çimşir, İnişdibi) ekolojiden kültüre yansıyanlar
Reflections from ecology to culture in Giresun Ağaçbaşı Nature Park environmental villages (Çaldağ, Çimşir, İnişdibi)
- Tez No: 674869
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Ekoloji, Kültürel Coğrafya, Ekoloji, Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Doğal Çevre, Cultural Ecology, Cultural Geography, Ecology, Ağaçbaşı Nature Park, Natural Environment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sanayi devrimiyle içine girdiğimiz teknolojik gelişim çağı, insan kültürünün çevresinden bağımsızlaşmasının da tarihini yazmaktadır. Önceleri köyden köye bile fark eden bir çok kültürel değer bugün teknolojinin etkisiyle millileşmiş hatta global ölçekte kültürel ögeler ortaya çıkmaya başlamıştır. Yaygınlaşan ticaret ağıyla dünyanın bir ucunda üretilen bir ürün bugün en ücra köylere kadar girmiştir. İhtiyacı olan her türlü gıdaya, eşyaya, hizmete bir telefon kadar yakın olan ve günümüz dünya nüfusunun çoğunluğunu oluşturan şehir insanının aslında doğaya rekreasyon ve manzara ihtiyacı dışında gereksinimi kalmamış gibi görünmektedir. Bu çalışmada öncelikle coğrafya ve ekoloji arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sahasının çekirdeğini oluşturan Ağaçbaşı Tabiat Parkı'yla ilgili bilgi verilmiş ve çalışma sahasını oluşturan Çaldağ(Osmaniye), İnişdibi ve Çimşir köylerinde, köy sakinlerinden mülakat yöntemiyle elde edilen bilgiler, ulusal kaynaklardan elde edilen bilgilerle harmanlanarak çalışmada kullanılmıştır. Çalışmadaki haritalar CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) kullanılarak hazırlanmıştır. Giresun Ağaçbaşı Tabiat Parkı Çevre Köylerinde(Çaldağ, Çimşir, İnişdibi) Ekolojiden Kültüre Yansıyanlar adlı bu çalışmada, günümüzde ekolojinin en büyük üyesi olan fakat doğadan kültürel anlamda kopma noktasını çoktan geçmiş olan insanın, günlük yaşantısına ve dolayısıyla kültürüne çevresinden aktardıkları ekolojik çerçevede ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The era of technological development that we have entered and are still in with the industrial revolution also writes the history of the independence of human culture from its environment. Numerous cultural values that have noticed from village to village, previously have become nationalized with the effect of technology and even new cultural factors have started to emerge on a global scale with the widespread trade networks. Nowadays, the produced product at one part of the world has entered even remotest villages, through its extensive commercial network. It seems that people nowadays, who are close to all kinds of food, goods, and services they need as well as the phone, obviously do not have any other need from the nature other than the need for recreation and natural scenery. In the early stages of this study, the relationship between geography and ecology science was examined. Also, all information was provided about Ağaçbaşı Natural Park which constitutes the essence of our research area, together with information that obtained through the interview with the villages in Çaldağ (Osmaniye), İnişdibi, and Çimşir villages. As this information was blended with the filtered information obtained from the national sources. The maps used in this study were prepared using GIS (Geographic Information Systems). In this study entitled“Reflections from Ecology to Culture in Giresun Ağaçbaşı Nature Park Environmental Villages (Çaldağ, Çimşir, İnişdibi)”, the daily life of people, who are the biggest part of ecology today, however, have passed the point of breaking away from the cultural sense and the experiences transferred from environment to people's culture have been tried to be handled within the ecological frame work.