Ateşli silah yaralanmalarına bağlı açık kırıklarda intramedüller çivilemenin sonuçları
The results of intramedullary nailing in open fractures due to firearm injuries
- Tez No: 674984
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT URUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanması, açık kırık, intramedüller çivi, internal fiksasyon, Gunshot injury, open fracture, intramedullary nail, internal fixation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı ateşli silah yaralanması sonrası gelişen femur, tibia ve humerus gibi uzun kemik kırıklarında erken dönemde intramedüller çivi ile yapılan tespitin kaynama üzerindeki etkisini ve gelişen komplikasyonları belirleyip bunları alternatif yöntemlerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2008-2020 yılları arasında ateşli silah yaralanması sonrası açık kırık meydana gelmiş ve tarafımıza başvurup tek seansta intramedüller çivi ile tespit uygulanan ve takiplerine devam etmiş 89 hasta değerlendirildi. 89 büyük kemik kırığının 48'u femur, 34'ü tiba ve 7'si humerus diafiz kırığından oluşmaktaydı. Bu hastaları kaynama zamanı, kaynamama ve enfeksiyon gelişimi açısından incelendi. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 48 femur kırığı vakasından 5'inde enfeksiyon meydana geldi, bu hastaların 2 tanesinde osteomyelit gelişti. Ortalama kaynama süresi 19 haftaydı. Üç hastada kaynamama, 6 hastada ise kaynama gecikmesi görüldü.34 tibia açık kırığı vakası içinde 6 vakada değişik derecelerde enfeksiyon görüldü, bunların 1 tanesinde osteomyelit gelişti. ortalama kaynama süresi 22 haftaydı. Üç vakada kaynamama, 5 vakada ise gecikmiş kaynama gözlendi. Yedi humerus açık kırığı vakası mevcuttu. ortalama kaynama süresi 10.1 haftaydı. Bir hastamızda yüzeyel enfeksiyon gelişti. Hiçbir vakada kaynamama ya da kaynama gecikmesi gözlenmedi. Sonuç: Ateşli silah yaralanmalarına bağlı büyük kemik açık diafiz kırıklarında, ilk seansta debridman ve eksternal fiksasyonla geçici tespitin ardından yumuşak doku iyileşmesi sonrası kalıcı intramedüller çivi uygulaması genel kabul görmüş bir metoddur. Biz seçili vakalarda antibiyotik profilaksisi ve özenli bir debridmanla birlikte ilk seansta intramedüller çivi ile internal tespitin uygulanabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The aim of this study to determine the effects of fixation with intramedullary nails on union and the complications that develop in the early period in long bone fractures such as femur, tibia and humerus that develop after firearm injuries and to compare them ith alternative methods. Methods: In this study, we evaluated 89 patients who had open fractures after firearm injuries between 2008 and 2020, who applied to us and were fixed with intramedullary nails in a single session and continued their follow-up.89 of the major bone fractures, 48 were femoral, 34 were tiba and 7 of them were fractures of the humerus diaphysis. We examined these patients for union time, nonunion and development of infection. Results: Of the 48 femoral fractures included in the evaluation, infection occurred in 5 of them, osteomyelitis developed in 2 of these patients. The mean duration of union was 19 weeks. 3 patients had nonunion and 6 patients had delayed union. Among the 34 cases of open tibia fracture, 6 cases had varying degrees of infection, in 1 of them osteomyelitis developed. Mean union time was 22 weeks. Nonunion was observed in 3 cases and delayed union was observed in 5 cases. There were 7 cases of open humerus fractures. The mean time to union was 10.1 weeks. 1 patient developed superficial infection. We did not have any cases of nonunion or delayed union. Conclusion: Permanent intramedullary nail application after soft tissue healing after temporary fixation with debridement and external fixation in the first session is a generally accepted method. We believe that in selected cases, internal fixation with intramedullary nail can be applied in the first session with antibiotic prophylaxis and careful debridement.