Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi sürdürülebilirlik düzeyinin yeşil metrik indeksi üzerinden analizi
Analysis of sustainability level on the green metric index of Selçuk University Alaeddin Keykubat Campus
  1. Tez No: 674983
  2. Yazar: MERVE NUR DERBENTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Üniversiteler, Üniversite yerleşkeleri, Yeşil Metrik, Green Metric, Sustainability, Universities, University Campuses
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giderek artan çevresel problemlerin önlenmesinde ve etkilerinin azaltılmasında, uzun vadede çözümler belirlemek amacıyla ortaya çıkan kilit kavram 'sürdürülebilirlik'tir. Birçok planlama ve tasarım bu kavramdan etkilenmiştir. Üniversite yerleşkelerinin tasarımında da sürdürülebilirlik kavramı önemli yer tutmalı ve yaygınlaşmalıdır. Yerleşkeler tasarlanırken tüm ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalı ve doğru planlanmalar yapılmalıdır. Bir üniversite yerleşkesi tasarlanırken; enerji yönetimi ve enerjinin doğru kullanımı, doğal kaynak yönetimi, atık yönetimi, çevre yönetimi gibi konuların etkin şekilde ilerletilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Üniversiteler, çeşitli faaliyetler sonucu enerji ve malzeme tüketimine neden olmaktadır. Bu çevresel bozulma ve kirlilik durumu, etkili çalışmalar ve teknik önlemlerle önemli ölçüde azaltılabilir. Bazı üniversitelerde birçok çevre koruma önlemi olmasına rağmen, bu faaliyetlerin olumsuz yönlerini azaltmak ve yerleşkeleri daha sürdürülebilir kılmak için sistematik ve sürdürülebilir yaklaşımlar genellikle eksiktir. Bu nedenle uluslararası anlamda üniversite yerleşkelerinin sürdürülebilirliği konusunda çalışmalara başlanmış, çeşitli sıralama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada; geliştirilen sıralamalardan biri olan Green Metric (Yeşil Metrik) Sıralama Sistemi, Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi örneğine uygulanmıştır. Yerleşkenin sıralamasını yükselterek gelecek nesiller için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yerleşke sağlamak açısından yardımcı olacak bir çalışma sunmak hedeflenmiştir. Çalışmada; global anlamda bu tür sıralama sistemlerinin kullanılmasının ve sürdürülebilirlik konusunun önemi vurgulanmıştır. Çalışmada, Yeşil Metrik sıralama sistemi parametreleri kapsamında, yerleşkenin mevcut durumu hakkında veriler elde edilerek çeşitli hesaplamalar yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; ortaya çıkan sonuçlarda yerleşkenin sürdürülebilirlik durumunun çalışmada belirlenen; kötü (geliştirilmeli), orta (geliştirilmeli), iyi (korunmalı ve geliştirilmeli) seviyelerinden 'orta' derecesinde olduğu görülmüştür. Bu sonuca göre yerleşkenin daha sürdürülebilir olması ve eksik yanların giderilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The key concept that emerged in order to identify long-term solutions in the prevention of increasing environmental problems and reducing their effects is 'sustainability'. Many planning and designs have been influenced by this concept. The concept of sustainability should also have an important place in the design of university campuses and should be widespread. While designing the campuses, all needs should be taken into consideration and proper planning should be made. While designing a university campus; Issues such as energy management and the correct use of energy, natural resource management, waste management, environmental management should be promoted effectively and sustainability should be ensured. Universities cause energy and material consumption as a result of various activities. This state of environmental degradation and pollution can be significantly reduced by effective studies and technical measures. Although there are many environmental protection measures in some universities, systematic and sustainable approaches to reduce the negative aspects of these activities and make campuses more sustainable are often lacking. For this reason, studies have been started on the sustainability of university campuses in the international sense, and various ranking systems have been developed. In this study; The Green Metric Ranking System, one of the developed rankings, was applied to the Selcuk University Alaeddin Keykubat Campus sample. It is aimed to present a study that will help in terms of providing a livable and sustainable campus for future generations by increasing the ranking of the campus. In the study; The importance of using such ranking systems globally and the issue of sustainability was emphasized. In the study, various calculations were made by obtaining data about the current status of the campus within the scope of the Green Metric ranking system parameters. According to the research findings; In the results that emerged, the sustainability status of the campus was determined in the study; It has been seen that it is in the 'moderate' level from bad (to be improved), medium (to be improved), good (to be maintained and developed). According to this result, suggestions were made to make the campus more sustainable and to eliminate the deficiencies.