İzmir kent merkezindeki trafik yönetimi uygulamalarının başarımlarının irdelenmesi
Investigating the performance of traffic management applications in İzmir city center
- Tez No: 675214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA PELİN ÇALIŞKANELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Nüfus artışından kaynaklı toplu taşıma ve araç sahipliğinde meydana gelen artış, kentiçi yolları kapasitesinin üstünde hizmet vermeye zorlayarak trafik sorunlarına yol açmaktadır. Trafik sorunlarını gidermek için çeşitli düzenlemelere gidilmektedir. Bu düzenlemelerin başlıcaları; kavşak yönetim sisteminin değiştirilmesi, hız yönetimi, akıllı ulaşım sistemi uygulamaları ve çift yön-tek yön dönüşümleridir. Özellikle kent içi yollarda farklı yönlerden gelen akımlar en çok kavşaklarda kesintiye uğramakta, kavşakları kapasitesinin üstünde hizmet vermeye zorlamakta ve böylece tıkanmalara neden olmaktadır. Kavşaklardaki tıkanmalar da gecikme, zaman kaybı ve yakıt tüketim artışı gibi olumsuzluklara sebep olmaktadır. Trafikte yaşanan bu problemlerin psikolojik, ekonomik ve çevresel zararlarının giderilmesi için çeşitli çözüm yöntemleri geliştirilmiştir. Geometrik değişiklikler için yeterli alan bulunmayan kavşaklarda en etkin ve ekonomik çözüm kavşak sinyalizasyonudur. Bazı yolların tek yön ya da çift yön olarak yönetilmesi de başka bir çözüm yöntemidir. Bu çalışmada; İzmir İli kent merkezinde bulunan, 2017 yılında çift yönden tek yön sisteme dönüştürülen Fevzi Paşa ve Gazi Bulvarları incelenmiştir. Dönüşümden önceki trafik verileri İzmir Ulaşım Ana Planı Çalışmalarından faydalanılarak, sonraki veriler ise yerinde yapılan gözlemlerle elde edilmiştir. Gözlem yapılan bulvarlar üzerinde bulunan sinyalize kavşakların, performansları bulvarların tek yön ve çift yön olarak işletildiği süreç ayrı ayrı göz önüne alınarak Sidra Intersection Programı ile incelenmiştir. İncelemelerde tek yön ve çift yön işletme koşulları için kavşaklarda oluşan gecikme, kuyruk uzunluğu, devre süreleri, yakıt tüketimi ve salım değerleri karşılaştırılmıştır. Kavşaklarda performans başarımlarının sağlanması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The population growth caused an increase in public transport and vehicle ownership. This leads urban roads to provide services that exceed their capacity and causes traffic problems. Various regulations are made to address traffic problems. The prior regulations are; altering the intersection management system, rearrangement of speed management, intelligent transportation system applications, two-way and one-way street conversions. Especially on urban roads, traffic flows from different directions are most often interrupted at intersections. This forces intersections to serve beyond their capacity and causes congestions. Congestion causes delays, time losses, and problems such as an increase in fuel consumption. Various solutions have been developed to eliminate the psychological, economic, and environmental issues caused by these problems in traffic. Intersection signaling is the most effective and economical solution for the intersections where there is not enough area to remodel geometry. Managing some streets as two-way or one-way street is another solution as well. In this study, Fevzi Paşa and Gazi Boulevards were observed, which is located in the city center of Izmir and converted to one-way from two-way system in 2017. The traffic data before the conversion were received from the Izmir Transportation Planning Studies and the data after the conversion was obtained through on-site observations. Performance of signalized intersections located in observed boulevards analyzed separately as two-way and one-way streets using the Sidra Intersection Program. Observations of two-way and one-way streets were compared according to delay, queue length, circuit times, fuel consumption, and emission values. Suggestions have been provided to ensure performance achievements at intersections.
Benzer Tezler
- Analysis of air pollution over Izmir via atmospheric modeling
İzmir'deki hava kirliliğinin atmosferik modelleme yoluyla analizi
DUYGU ÖZÇOMAK
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Meteorolojiİstanbul Teknik Üniversitesiİklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER ÜNAL
- Akıllı kart verileri kullanılarak toplu ulaşım yolculuk talebinin belirlenmesi ve sefer çizelgeleme optimizasyonu
The prediction of passenger demand in public transport by using smart card data and scheduling optimization
ALPER DERİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
UlaşımDokuz Eylül Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Bölümü
DOÇ. DR. SERHAN TANYEL
- İzmir'de yoğun trafik kavşaklarındaki polis memurlarında kurşuna maruziyet
Başlık çevirisi yok
NESRİN KOCABIYIK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1992
Halk SağlığıEge ÜniversitesiHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FETHİ DOĞAN
- Tarihi kent merkezleri ulaşım ilişkilerinin koruma bağlamında değerlendirilmesi; İzmir Tarihi Kent Merkezi örneği
Evaluation of historical city center?s transportation relationship in the contex of conservation; Izmir Historical City Center case study
HAKAN UZUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Ulaşımİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
- Study on atmospheric ozone levels in Izmir
İzmir'de atmosferik ozon seviyelerinin incelenmesi
YETKİN DUMANOĞLU
Doktora
İngilizce
2010
Çevre MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiÇimento Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDURRAHMAN BAYRAM