Türkiye'nin kamu diplomasisinin Azerbaycan örneğinde incelenmesi
Assessment of Turkey's public diplomacy in case of Azerbaijan
  1. Tez No: 675215
  2. Yazar: YUNUS EMRE SELVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kamu Diplomasisi, Türkiye, Azerbaycan, Diplomacy, Public Diplomacy, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çalışmada kamu diplomasisinin teori ve pratikte içeriğinin, yöntemlerinin, işleyişinin ortaya konması, bu kapsamda Türkiye'de kamu diplomasinin uygulanışının detaylı şekilde incelemesi ve kamu diplomasisi uygulamalarının diğer aktörler üzerindeki etkilerinin Azerbaycan örneğinde analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Azerbaycan örneğinde Türkiye'nin kamu diplomasisi uygulamalarına açıklamalar ve iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik mümkün olan düzeylerde öneriler getirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda öncelikle kamu diplomasisinin bir tür olarak ortak sahada belirginleşmeye başladığı Soğuk Savaş sonrası dönemden günümüze Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik kamu diplomasisi uygulamaları, araçları, amaçları ve hedefleri ve nihayetinde etkileri/çıktıları ortaya konmuş ve değerlendirilmiştir. Nitel bir araştırma olarak kurgulanan bu tez çalışması, betimleyici yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada faydalanılan veri kaynaklarını alan yazında yer alan kuramsal eserler, ilgili devletlerce yayınlanan resmi dokümanlar-mevzuat-raporlar, çeşitli araştırma merkezlerinin raporları ve yine resmî kurumlarca ya da araştırma merkezlerince yayınlanmış olan istatistiki veriler ve kamuoyu yoklama sonuçları oluşturmaktadır. Ayrıca erişime açık çevrimiçi basın-yayın platformlarının taranmasıyla ulaşılan haber arşivleri de veri kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada genel olarak günümüzde tüm dünyada büyük önem kazanmış olan kamu diplomasisi alanı kapsamında Türkiye'deki işleyiş ortaya konmuş, Azerbaycan örneğinde yapılan uygulamalar analiz edilmiş ve her ne kadar iki ülke arasındaki ilişkilerde birçok kolaylaştırıcı faktör olsa da sistemli ve süreklilik arz eden bir kamu diplomasisi yürütülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the content, methods and functioning of public diplomacy in theory and practice, and in this context, to examine the implementation of public diplomacy in Turkey in detail and analyze the effects of public diplomacy practices on other actors in the example of Azerbaijan. In addition, it is aimed to provide explanations on Turkey's public diplomacy practices in the example of Azerbaijan and to make possible suggestions for the development of relations between these countries. In this context, Turkey's public diplomacy practices, tools, objectives and targets and finally its effects/outputs for Azerbaijan were presented and evaluated. This thesis, designed as a qualitative research, was carried out by using the descriptive method. The data sources used in the study are theoretical works in the literature, official documents-legislation-reports published by the relevant states, reports of various research centers, statistical data published by official institutions or research centers, and some public opinion polls. In addition, the news archives by online media platforms that are open to access were also evaluated as data. In the study, the process in Turkey within the scope of public diplomacy, which has gained great importance all over the world today, has been revealed, the applications made in the example of Azerbaijan have been analyzed. It is concluded that, although there are many facilitating factors in the relations between the two countries, it is necessary for Turkey to carry out a systematic and sustainable public diplomacy towards Azerbaijan.