KOBİ'lerin ihracat sorunları: Gaziantep'te tekstil işletmelerinde bir alan araştırması
Export problems of SMEs: A field survey of textile enterprises in Gaziantep
- Tez No: 675255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇETİNDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Dış Ticaret, KOBİ Destekleri, KOBİ'lerin İhracat Sorunları, SME, Foreign Trade, SME Supports, SMEs Export Problems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Türkiye'nin Dünya ekonomisi ile entegrasyon için yapılması gereken zorunlu çalışmalardan birisi, KOBİ'lere ilişkin ekonomi politikalarını gözden geçirip dünya ekonomisindeki gelişmeler ışığında yeni strateji ve politikalar geliştirmektir. Ekonominin önemli bir ağırlığını oluşturan bu işletmeler, ekonomiye dinamizm ve rekabetçi bir boyut kazandırarak piyasa mekanizmasının etkinliğini artırma, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama, istihdam yaratma, bölgesel sosyo-ekonomik dengesizliklerim giderme ve kalkınmayı tabana yayma gibi önemli fonksiyonları ile Türk ekonomisinin temel dinamiğini oluşturmaktadırlar Günümüz ekonomisinde işletmelerin büyük çoğunluğunu KOBİ‟ler oluşturmakta ve bu işletmelerin ekonomiye olan katkıları ise azımsanmayacak boyuttadır. Ekonomik kalkınma için, girişimciliğe öncülük eden KOBİ'lerin gelişmesine yardımcı olmak gerekmektedir. Performanslarının az olması, ürün kalitesinin düşük olması KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmalarını engelleyen durumlardandır. İhracatta meydana gelebilecek sorunlar KOBİ'leri ihracat yapmaktan alıkoyabilir. Bu durumda temel sorunların saptanarak, etkili ve yapıcı tedbirlerin alınması KOBİ'lerin yararına olacaktır.
Özet (Çeviri)
On of the obligatory labors that must be done for Turkey's integration to worldwide economy is to look over the economy policies related to SMEs, then develop policies and new strategies under the light of developments on worldwide economy. These businesses, that create a huge part of the economy, through gaining dynamism and a competitive dimension to the economy consitute the basic dynamism of Turkish economy, with their such important functions like increasing the strenght of market mechanism, providing the sustainable development, employment creation eliminating the local socio-economic imbalance and spreading the development over the people. In today 's economy, the majority of enterprises are SMEs and their contribution to the economy is not to be underestimated. For economic development, it is necessary to help the development of SMEs leading to entrepreneurship. Low performance and low product quality are the conditions that prevent SMEs from opening to new markets. Problems in exports may prevent SMEs from exporting. In this case, it will be in the interest of SMEs to identify basic problems and to take effective and constructive measures.