Türkiye'de milliyetçilik düşüncesi bağlamında Fedai dergisi
Fedai magazine in the context of nationalism thought in Turkey
  1. Tez No: 675307
  2. Yazar: KÜBRA ASLAN UĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ALANKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Komünizm, İslamiyet, Farmasonluk, Nationalism, Communism, Islam, Freemasonry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışmasında milliyetçilik akımının doğuşuna müteakip uluslarda nasıl bir dönüşüm yaşandığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Milliyetçilikle beraber ulusların hayatında yaşanan değişimler irdelenerek, Türkiye örneği ele alınmıştır. Türkiye'de bu ideolojinin yer edinmesinde nasıl bir yol izlendiği ve bu uğurda nasıl çalışmalar yapıldığı değerlendirilmiştir. Bu amaçla Türkiye'de çıkarılan birçok dergi bulunmaktadır. Bu çalışmada Fedai dergisi incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, milliyetçilik kavramının tanımlamaları yapılıp tarihsel gelişim serüveni ele alınmıştır. Daha sonra milliyetçilik kuramları ve milliyetçiliğin sonucu Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan siyasi akımlar anlatılmıştır. Türk Milliyetçiliğine önemli katkılar sağlayan büyük ideologlara yer verilmiştir. İkinci bölümünde milliyetçilik kuramına paralel olarak gelişen muhafazakârlık kavramı üzerinde durularak, Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilanına kadar muhafazakârlık anlayışının nasıl bir süreçte işlendiğine değinilmiştir. Milliyetçilik kavramı sadece Osmanlı Devleti'nde değil tüm Avrupa'da yayılmıştır. Avrupa'da buna bağlı gelişen muhafazakârlık türlerine ve gelişimine yer verilmiştir. Yayın organı her dönemde olduğu gibi o dönemde de etkinliğini sürdürmüştür. Daha yeni bir ideoloji olan milliyetçiliğe, yayınlarında yer veren dergilere de kısa bir göz atılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Fedai dergisi içerik çözümlemesi çerçevesinde siyasi akımlar ile ilişkilendirerek ele alınmış ve bu dergide ele alınan ideolojik yapıya değinilmiştir. Özellikle milliyetçilik duygusu, Türkçülük ve İslami değerlerin yüceliği bağlamında işlenmiştir. Yazar kadrosunun ve yazı içeriğinin oldukça geniş olduğu görülen dergideki fikir yapıları detaylıca incelenerek tez ortaya çıkarılmıştır. Tezin içerisinde bulunan yazılar tasnif edilerek başlıklara ayrılmış ve derginin içeriği doğrultusunda bölümler oluşturularak tez meydana getirilmiştir. Sonuç olarak, milliyetçilik kavramının ne şekilde ele alındığı ve savunulduğu, örnekleriyle beraber ortaya konulmuştur. Fedai dergisinde yayımlanan yazılar doğrultusunda, belirlenen başlıklar altında verilen örneklerle mesajlar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the emergence of nationalism and how it affected nations was explained. By examining the changes in the lives of nations along with nationalism, the case of Turkey has been discussed. The way in which this ideology takes its place in Turkey and how studies are carried out for this purpose are discussed. For this purpose, there are many magazines published in Turkey. In this study, Fedai magazine was examined. In the first part of the study, the definitions of the concept of nationalism are made and the historical development adventure is discussed. Then, theories of nationalism and political currents that emerged in the Ottoman Empire as a result of nationalism were explained. Great ideologues that made important contributions to Turkish Nationalism were included. In the second part, the concept of conservatism that developed in parallel with the theory of nationalism was discussed and the process of conservatism until the last period of the Ottoman Empire and the declaration of the Republic was mentioned. The concept of nationalism spread not only in the Ottoman Empire but throughout Europe. The types and development of conservatism in Europe have been given place. The broadcast organ continued to be effective in that period, as in every period. A brief look at the journals that have embraced nationalism, a new ideology, was also taken. In the third part, Fedai magazine is examined under the heading of a number of concepts within the framework of political currents, and under which headings the ideology of nationalism is constructed. Especially the feeling of nationalism has been studied in the context of Turkism and the sublimity of Islamic values. Together with the writer staff of Fedai magazine, the idea structure to be put forward within the framework of the articles in it was examined in detail. The articles in the thesis were classified and divided into title and the thesis was formed by creating sections in line with the content of the journal. As a result, how the concept of nationalism is handled and defended has been put forward together with examples. In line with the articles published in Fedai magazine, the messages were conveyed with the examples given under the determined titles.