Balkan siyasi göçlerinin Anadolu geleneksel oyunları üzerinde etkisi: Selçuk-Şirince örneği
The effects of the Balkan migrations on Anatolian traditional dances: Selçuk-Şirince sample
  1. Tez No: 675425
  2. Yazar: KADRİ DALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Şirince, Mübadele, Geleneksel Dans, Şirince, Exchange, Traditional Dance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada öncelikle göç olgusunun genel bir tanımı yapılmış, toplumların kültürlerini doğrudan etkileyen bu olgunun sosyolojik ve psikolojik boyutları incelenmiştir. Bunun yanında göçün nedenleri; sosyo-ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel, güvenlik ve doğal nedenler olarak dört başlıkta açıklanmıştır. Göçün çeşitleri, iç ve dış göçler ana başlıkları altında detaylandırılmıştır. Mübadele konusu ayrıca incelenmiş, kültür ve kültürlenme konuları da kavramsal olarak açıklanmıştır. Balkanlardan Anadolu'ya yaklaşık olarak 240 yıl süren zorunlu göçlerin sebepleri siyasi, dini ve ekonomik yönlerden incelenmiştir. Bu sürecin sonu olarak kabul edilen 1923 mübadelesi ile Türkiye'ye gelen göçmen ve mübadillerin Anadolu'daki yerleşim yerleri, ekonomik durumları, meslekleri, sosyal yapıları, kültürel kimlikleri, aile yapıları ve dini inanışları irdelenmiştir. Türkiye'ye geldikten sonra yerli halk ile olan ilişkileri, uyum süreçleri ve toplumsal yapıya olan etkileri ekonomik, sosyolojik, siyasal, demografik ve kültürel olarak ortaya konmuştur. Şirince Köyü'nde günümüzde icra edilen dans çeşitlerinin tespiti yapılmıştır. Popüler danslar ve zeybek danslarına kısaca değinilmiş, mübadillerin dansları, geleneksel ortamları, sıralamaları ve güncel durumları ortaya konmuştur. Bu amaçla kaynak kişiler ile görüşülmüş, Selçuk Kent Belleği Müzesi arşivi taranmıştır. Bunların dışında E.Ü. D.T.M.K. T.H.O. Bölümü'nün 2012 yılında Şirince'de yaptığı alan araştırması kayıtları ve ulaşılan düğün görüntüleri üzerinden Şirince Köyü mübadil halk danslarının tespiti yapılmış, tür ve biçim olarak analiz edilmiştir. Şirince Köyü'nde geçmişte ve günümüzde geleneksel danslara eşlik eden çalgı takımları ve tercih edilen ezgiler, kaynak kişi ve Şirinceli mübadiller tarafından uzun yıllardır tercih edilen müzisyen/davulcu Ramazan Onur ile görüşülerek ve kayıtlar izlenerek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, a general definition of the phenomenon of immigration has been made, and the sociological and psychological dimensions of this phenomenon, which directly affects the cultures of societies, have been examined. In addition, the reasons for migration are explained under four headings as socio-economic, political and socio-cultural, security and natural reasons. The types of migration are detailed under the main headings of internal and external migration. The issue of exchange was also examined, and the issues of culture and acculturation were also explained conceptually. The causes of forced migration from the Balkans to Anatolia, which lasted approximately 240 years, were examined in political, religious and economic aspects. With the 1923 population exchange, which is considered the end of this process, settlements in Anatolia of immigrants and emigrants in Turkey, economic status, occupation, social structures, cultural identity, family structure and religious beliefs were discussed. After coming to Turkey, their relations with indigenous people, their adaptation processes and their effects on the social structure have been revealed economically, sociologically, politically, demographically, and culturally. The dance types performed in Şirince Village have been determined. The popular dances and zeybek dances were briefly mentioned, and the dances of the immigrants, their traditional settings, placements, and current situations were revealed. For this purpose, source people were interviewed, and Selçuk Urban Memory Museum archive was scanned. Apart from these, E.Ü. D.T.M.K. T.H.O. Şirince Village exchange folk dances were determined and analyzed in terms of genre and form, based on the field research records and wedding images reached by the Department in Şirince in 2012. Instrument sets and preferred melodies accompanying traditional dances in the past and present in Şirince Village were determined by interviewing with the source person and the musician / drummer Ramazan Onur, who has been preferred by Şirince immigrants for many years, and by watching the records.