Şehirdeki yeşil alan, dışarıda geçirilen zaman, sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki
The relationship between the green area in a city, the time spent outside, social media addiction and psychological endurance
  1. Tez No: 675432
  2. Yazar: AYŞE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yeşil alan, sosyal medya, bağımlılık, psikolojik dayanıklılık, dışarıda geçirilen zaman, green space, social media, addiction, endurance, time spent outside
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada; şehirdeki yeşil alan, dışarıda geçirilen zaman, sosyal medya bağımlılığı ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri ve Kocaeli illerinden, 18-65 yaş aralığında 800 kadın, 245 erkek 1045 kişi oluşturmuştur. Çalışmada; araştırmacı tarafından geliştirilen Şehirdeki Yeşil Alan ve Dışarıda Geçirilen Zaman Anket Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; evlerinin yakınında yeşil alan olan katılımcıların karantina sonrası sosyal medya bağımlılık düzeyi, evlerinin yakınında yeşil alan olmayanlara göre anlamlı bir şekilde daha düşük bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların psikolojik sağlamlılık düzeyi ile birlikte evin yakınında yeşil alan olması, karantina sonrası sosyal medya bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Evinde çiçek büyüten katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyi, evinde çiçek büyütmeyenlere göre anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur. Ek olarak evlerinin penceresinden en az yeşil alan gören katılımcıların en düşük psikolojik sağlamlık puanına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; The relationship between green space in a city, time spent outside, social media addiction and psychological endurance has been investigated. The study group of the study has consisted of 800 females, 245 males, 1045 people between the ages of 18-65, from the provinces of Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, Istanbul, Kayseri and Kocaeli. In the study; The Green Space in the City and Time Spent Survey Form, Bergen Social Media Addiction Scale and Adult Psychological Endurance Scale developed by the researcher have been used. As a result of the research; post-quarantina social media addiction level of participants having a green area near their homes have been found to be significantly lower than those not having green space near their homes. In addition, it has been determined that the psychological endurance of the participants and the presence of a green area near the house significantly has predicted post-quarantine social media addiction. The psychological endurance level of the participants who grow flowers at home have been found to be significantly higher than those who do not grow flowers at home. In addition, it has been observed that the participants who see the least green space from their home windows have the lowest psychological endurance score.