Kurumsal yapı değişkenlerinin ülkelerin uluslararası rekabet gücüne etkisi: Türkiye örneği
The effect on the international competitiveness of the country of the corporate structure in Turkey
- Tez No: 675505
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yapı, Uluslararası Rekabet, Rekabet Endeksi, Institutional Structure, International Competitiveness, Competitive Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ülkenin ekonomik performansının temel unsurlarından biri olarak görülen rekabet gücü kavramı önemli araştırma konularından biri olarak karşımıza çıkmakta, rekabet gücünü arttıran faktörlerin belirlenmesi ise ülke ekonomisi için büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple çalışmada ülkelerin rekabet gücünü belirleyen faktörler araştırılarak ülkelerin kurumsal yapısının buradaki konumu incelenmiştir. Çalışmada uluslararası rekabet gücünü etkileyen değişkenler araştırıldığında kurumsal yapı göstergelerinin ülkelerin uluslararası rekabet gücü üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiş ve kurumsal yapı değişkenleri ile Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bu doğrultuda, zaman serisi analizi uygulanarak öncelikle değişkenlerin durağanlığının belirlenmesi için birim kök testleri yapılmış, daha sonra ise, uzun dönem analizleri uygulanmıştır. Yapılan ekonometrik analizler sonucunda kurumsal yapı değişkenleri ile Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü arasında ilişki olduğu görülmüş, kurumsal yapı göstergelerinin Türkiye'nin rekabet gücünü etkilediği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of competitiveness is one of the basic elements of the economic performance of a country and factors increasing competitiveness has great importance for the country's economic achievements. For this reason, the factors determining competitiveness are investigated and the position of the institutional structure of the countries is examined. Whether the institutional structure indicators have an impact on the competitiveness of countries are analysed together with the Turkish case; the institutional structure variables and competitiveness of Turkey. In this direction, time series analysis is applied. Firstly, unit root tests are made to determine the stationarity of variables. Then, long-term analyses are applied. As a result of these econometric analyses, it is seen that there is a relationship between variables of institutional structure and competitiveness of Turkey. Also, it has been proven that the indicators have been effecting the competitiveness of Turkey.