Dört farklı kök kanal dolum yönteminin kök kanal dolgu homojenitesi üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of four different root canal obturation methods on root canal filling homogenity
  1. Tez No: 676169
  2. Yazar: SELİN ERİNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM GÖKÇEN YİĞİT ÖZER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: GuttaCore, GuttaFlow BioSeal, Kök kanal morfolojisi, stereo mikroskop, 3B baskı tekniği, GuttaCore, GuttaFlow BioSeal, Root canal morphology, Stereo microscope, 3D printing technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 3B baskı teknolojisi ile anatomik olarak Vertucci Tip 3 kök kanal konfigürasyonuna sahip diş replikaları elde etmek ve farklı kök kanal dolgusu (KKD) tekniklerinin replika içindeki kök kanal boşluklarını doldurma etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Wheeler Diş Anatomisi Atlası rehber alınarak Vertucci sınıflaması Tip 3 kök kanal konfigürasyonuna sahip üst premolar diş 3B modelleme yazılımı kullanılarak oluşturuldu. Elde edilen 3B model, 3B yazıcıya aktarılarak diş ile aynı anatomiye sahip 72 adet replika elde edildi. Örnekler 4 gruba ayrıldı (n=18): 1. Grup: Kor taşıyıcılı sistem (GuttaCore), 2. Grup: Devamlı ısı ile obturasyon yöntemi (Elements Free), 3. Grup: Soğuk lateral kompaksiyon yöntemi, 4. Grup: Soğuk enjekte edilebilir dolum yöntemi (GuttaFlow Bioseal) kullanılarak kök kanal dolguları tamamlandı. Kök kanal dolguları tamamlanan örneklerin apikalden itibaren 4. ve 10. mm'ye eşleşen bölgelerinden yatay kesitler alındı. Elde edilen kesitler stereo mikroskop ile 32X büyütme altında incelendi ve görüntüler üzerinde güta-perka, pat ve boşluk alanlarının hesaplamaları tamamlandı. Verilerin istatistiksel analizi Kruskal-Wallis testi ile yapıldı. Bulgular: Veriler, kesitlerde en fazla boşluk alanının soğuk lateral kompaksiyon grubunda yer aldığını gösterdi. Bu grubu GuttaCore grubu takip etti. En az boşluk alanının ise Elements Free ve GuttaFlow Bioseal gruplarında meydana geldiği tespit edildi. Elements Free ve GuttaFlow Bioseal grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Vertucci sınıflaması Tip 3 kök kanal konfigürasyonuna sahip dişlerde, Elements Free ve GuttaFlow Bioseal KKD yöntemleri, hacimsel olarak daha az boşluğa sahip oldukları için, diğer tekniklerle kıyaslandığında, KKD kalitesi açısından daha başarılı olarak kabul edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the efficiency of different root canal fillings on obturation of tooth replicas obtaining with anatomically Vertucci Type 3 root canal configuration, printed using 3D technology. Materials and Methods: Vertucci classification Type 3 root canal configuration of maxillary premolar tooth was created using 3D modeling software (guided by Wheeler Dental Anatomy Atlas). Than, the 3D model was transferred to the 3D printer and 72 replicas of maxillary premolar teeth were produced; samples were divided into 4 groups (n=18) and obturated within Group 1: Core carrier system (GuttaCore), Group 2: Continuous wave obturation system (Elements Free), Group 3: Cold lateral compaction technique and Group 4: Injectable cold filling method (GuttaFlow Bioseal). After obturation procedure, all samples were sectioned horizontally (at 4 and 10 mm from the apical). Finally, the sections were imaged at X32 magnification under stereo microscope and the percentage area of gutta-percha, sealer and voids were measured. Kruskal-Wallis test was used to perform statistical analysis. Results: Data shows that, voids were mostly found in the cold lateral condensation group, which was followed by the GuttaCore group. Elements Free and GuttaFlow Bioseal groups had fewer voids, and the difference was not statistically important. Conclusion: Elements Free and GuttaFlow Bioseal methods were found to be more successful in teeth with Vertucci classification Type 3 root canal configuration. Since there are few voids totally when compared to other obturation methods in regard of quality of the root fillings.