Mechanical behavior of fiber reinforced slag-based lightweight geopolymer mortar incorporating artificial lightweight aggregate exposed to elevated temperatures
Yüksek sicakliklara maruz kalan yapay hafif agrega içerikli elyaf takviyeli curf esasli hafif geopolimer harcinin mekanik davranişi
  1. Tez No: 676304
  2. Yazar: SARAH NAHD KADHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇEVİK, DOÇ. DR. DERYA BAKBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Jeopolimer Harç, Yapay Agrega, PVA Lif, Mekanik Özellikler, Yüksek Sıcaklık, Lightweight Geopolymer Mortar, Artificial Aggregate, PVA Fibers, Mechanical Properties, Elevated Temperatures
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünyanın her yerinden bilim adamları, atıkların ve yan ürünlerin kullanılması yoluyla hafif yapı malzemelerinin üretimi ile giderek daha fazla ilgilenmektedirler. Mevcut araştırma, Normal oda sıcaklığında kürlenmiş lif takviyeli hafif jeopolimer harcın üretimine odaklanmıştır. Bu amaçla, jeopolimer harcın yoğunluğunu en aza indirmek için nehir kumunun kısmi ikamesi olarak yapay hafif agrega (YHA) kullanılmıştır. PVA liflerinin hafif geopolimer harcın özellikleri üzerindeki etkisi de yüksek sıcaklıklara maruz kalmadan önce ve sonra incelenmiştir. Taze ve mekanik özellikler, işlenebilirlik, yoğunluk ve basınç, eğilme ve çekme testleri dahil olmak üzere deneysel testlerle değerlendirildi. Test sonuçlarına göre, YHA'nın dahil edilmesi, esas olarak YHA 'nın düşük birim ağırlığı nedeniyle jeopolimer harcın yoğunluğunu azaltmıştır. Sonuçlar ayrıca, PVA liflerinin eklenmesinin yoğunluk, işlenebilirlik ve basınç mukavemetinde bir azalmaya yol açarken, hafif ağırlıklı jeopolimer harcın eğilme ve gerilme özelliklerinde bir iyileşmeye yol açtığını göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, PVA liflerinin eklenmesinin yangın direncini artırdığını ve ısıtma işlemleri sırasında harç örneklerinde dökülme riskini ortadan kaldırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Scholars all over the world are becoming increasingly interested in the production of lightweight building materials through the utilization of wastes and by-products. The present research focused on the production of fiber-reinforced lightweight geopolymer mortar, cured with ambient temperature. For this purpose, artificial lightweight aggregate (ALWA) was used as a partial replacement of river sand to minimize the density of the geopolymer mortar. The effect of PVA fibers on the properties of the lightweight geopolymer mortar was also studied before and after exposure to elevated temperatures. The fresh and mechanical properties were evaluated through experimental tests including workability, density, and, compressive, flexural, and tensile tests. Based on the test results, the incorporation of ALWA reduced the density of the geopolymer mortar, mainly because of the small unit weight of ALWA. The results also show that the addition of PVA fibers resulted in a reduction in density, workability, and compressive strength, while it leads to an improvement in the flexural and tensile properties of the lightweight geopolymer mortar. Moreover, the results indicated that adding PVA fibers improves the fire resistance and eliminates the risk of spalling in mortar specimens during the heating processes.