Mechanical performance of lightweight fiber reinforced geopolymer mortar incorporating expanded clay at elevated temperatures
Yüksek sıcaklıklarda genişletilmiş kil içeren hafif elyaf takviyeli geopolimer harcının mekanik performansı
- Tez No: 676286
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇEVİK, DOÇ. DR. DERYA BAKBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif Jeopolimer Harcın (HJH), Hafif Genleşmiş Kil Agrega (HGKA), PVA Lifler, Yüksek Sıcaklık, Mekanik Özellikler, Lightweight Geopolymer Mortar (LWGM), Lightweight Expanded Clay Aggregate (LECA), PVA Fibers, Elevated Temperatures, Mechanical Properties
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, hafif genleşmiş kil agrega (HGKA) ve polivinil alkol (PVA) liflerinin hafif jeopolimer harcın (HJH) özellikleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Sıcaklık seviyesinin (oda sıcaklığı, 250°C ve 500°C), lifli ve lifsiz JHJ'nin mekanik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. HGKA, %60 ve %80 oranları ile nehir kumunun kısmi ikamesi için kullanılmıştır. HGKA için kullanılan ana malzeme, sodyum silikat ve sodyum hidroksit çözeltilerinin bir karışımı ile aktive edilen cüruftur. Üç farklı karışım yapılmış ve normal oda koşullarında kürlenmiştir. İşlenebilirlik ve taze haldeki yoğunluk özellikleri ölçülmüştür. HGKA'nın lifli ve lifsiz mekanik özelliklerini değerlendirmek için basınç, eğilme ve tek eksenli çekme testleri gibi bir dizi deney yapılmıştır. Çalışmada, HGKA oranının arttırılmasının, HGKA'nın yoğunluğunda ve basınç dayanımında bir azalmaya yol açtığını bulunumuştur. Ayrıca, %1'lik bir PVA fiber oranının, HGKA'nın eğilme ve çekme davranışını önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüştür. Deneysel sonuçlar, 500°C'lik yüksek sıcaklıklara maruz kalan numunelerin mekanik özelliklerinin belirgin şekilde değiştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of using lightweight expanded clay aggregate (LECA) and polyvinyle alcohol (PVA) fibers on the properties of lightweight geopolymer mortar. The effect of temperature level (room temperature, 250°C, and 500°C) on the mechanical properties of LWGM with and without fibers is also explored. LECA is used as a partial replacement to river sand with 60% and 80%. The base material utilized for LWGM is slag which was activated by a mixture of sodium silicate and sodium hydroxide solutions. Three different mixtures were prepared and cured at ambient temperature. The fresh properties in terms of workability and density were performed. A series of experiments, such as compression, flexural and uniaxial tensile tests were carried out to assess the mechanical properties of LWGM with and without fibers. The study found that increasing the level of LECA replacement leads to a decrease in the density and compressive strength of the LWGM. Furthermore, incorporating a 1% PVA fiber volume fraction improved the flexural, and tensile behavior of LWGM significantly. The experimental results indicated that the mechanical properties of tested samples subjected to the elevated temperatures of 500°C changed noticeably.