Strength and durability properties of high-strength concrete containing synthetic fibers
Sentetik fiber içeren yüksek dayanımlı betonun dayanım ve dayanıklılık özellıkleri
- Tez No: 676590
- Danışmanlar: DOÇ. NİHAT ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam Elyaflar, Polipropilen Elyaflar, Polivinil Alkol Elyaflar, Su Geçirgenliği, Basınç Dayanımı, Glass Fibers, Polypropylene Fibers, Polyvinyl Alcohol Fibers, Water Permeability, Compressive Strength
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yüksek dayanımlı beton (HSC) üretiminde lif kullanımı, beton için verimli mineral ve kimyasal katkıların geliştirilmesi ile yaygın bir deney tekniği haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, yüksek dayanımlı fiber donatılı betonda (HSFRC) farklı fiber türlerinin etkilerine odaklanmaktır. HSFRC'nin bazı mekanik ve dayanıklılık özelliklerini elde etmek için cam (GF), polipropilen (PPF) ve polivinil alkol (PVAF) lifleri farklı oranlarda kullanılmıştır. Deneysel uygulamalardan önce karışım denemelerinden sonra optimum yüzde aralıkları seçilmiştir. Hem PPF hem de PVAF için sırasıyla yüzde 0.25, 0.50 ve 0.75 ve GF için yüzde 0.5, 1.0 ve 1.5 oranlarında karışımlar kullanılmıştır. Mekanik deneylerde basınç mukavemeti, yarmada çekme mukavemeti ve eğilme testleri kullanılırken, dayanıklılık deneylerinde Ultrasonik Darbe Hızı (UPV) ve su geçirgenlik testi kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar, GF yüzdelerindeki bir artışın, tüm mekanik deneysel dayanım değerlerinde bir artışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak artan PPF ve PVAF yüzdeleri farklı sonuçlara işaret etti. PVAF ve PPF içeriğinin neden olduğu basınç dayanımı değerlerinde azalma. Ayrıca, özellikle PVAF'ta her karışımın lif yüzdelerinin artmasıyla su geçirgenlik değerleri azalmıştır. Sade HSC betonu, yüksek dayanımlı fiber donatılı beton (HSFRC) ile karşılaştırdığımızda yüksek sıcaklıktan daha fazla etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The use of fiber in production of high strength concrete (HSC) becomes a common experimental technique with the development of the efficient mineral and chemical admixtures for the concrete. The aim of the present study is to focus on the effects of different kinds of fibers in high-strength fiber reinforced concrete (HSFRC). In order to get the some mechanical and durability properties of HSFRC, glass (GF), polypropylene (PPF) and polyvinyl alcohol (PVAF) fibers have used in different percentages. The optimum percentage intervals have been chosen after mix trials before experimental applications. The mixtures 0.25, 0.50 and 0.75 percentages for both PPF and PVAF and 0.5, 1.0 and 1.5 percentages for GF have been used respectively. While compressive strength, splitting tensile strength and flexural tests have been used in mechanical experiments, Ultrasonic Pulse Velocity (UPV) and water permeability test have been used in durability experiments. The experimental results has shown that an increase in GF percentages associated with an increase in all mechanical experimental strength values. However, increasing PPF and PVAF percentages indicated different results. A decrease in compressive strength values caused by PVAF and PPF content. Moreover, the water permeability values decreased with increasing fiber percentages of each mixtures especially in PVAF. The plain HSC concrete has shown that it gets more affected in high temperature when we compare it with high strength fiber reinforced concrete (HSFRC).