Electrowinning of zinc from synthetic sulphate and chloride solutions
  1. Tez No: 6770
  2. Yazar: ERMAN DİKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko klorür, çinko sülfit, elektrobirikim, elektroliz, zarlar. -vı, Zinc chloride, zinc sulfide, electrodeposition, electrolysis, membranes. -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
SENTETİK SÜLFAT VE KLOROR ÇÖZELTİLERİNDEN ÇİNKO ELEKTROKAZANIMI DIKBIYIK, Erman Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet GEVECİ 130 sayfa, Eylül 1989 ÖZET Çinkonun asit çinko sülfat elektrolitinden, özel kaplamalı, boyutsal olarak bozulmaz titanyum anodlu bir laboratuar hücresinde levha alüminyum katot üzerine elektrobirikimi incelenmiştir.“Saf”çözeltiler için, sıcaklık, akım şiddeti, başlangıç sülfürik asit miktarı, başlangıç çinko iyonu miktarı ve organik katkı maddesinin akım verimliliği ve hücre potansiyeline etkilerini gösteren deneysel 2+ sonuçlar belirlenmiştir. Hücre 50, 60 ve 70 gm/1 Zn ve 50, 100 ve 150 gm/1 H2S04 içeren elektrolitlerle 250-650 Amp/m2,lik akım yoğunluklarında çalıştırıldı. Tutkal ilavesi 40 mg/l'ye kadar yapıldı. ikinci grup deneylerde, asit çinko klorür çözeltilerinin elektrolizi laboratuar şartları altında incelenmiştir. Diyafram hücresi kullanılarak, çinko klorür elektrolitinden, düzgün, toplu, -v-dendritsiz 24 saatlik çinko birikintileri elektrokazamlmıştır. Hücre, açık katot bölmesinden, klor gelişimi için katalitik özel bir sırla kaplı titanyum DSA anod ve Nafion 120 veya Nafion 125 tipi zarlardan yapılmış bir diyafram ile ayrılmış, anolit için anod bölmesi içermiştir- Saf anolitler ve çeşitli safsızlıkların (Cd,Co,Cu,Fe,Ni,Pb,Sb) katıldığı katolitler kullanılmıştır. Katot üzerine azot gazı püskürtmek suretiyle, yüksek saflıktaki levha alüminyum katota çinko birikmesine yardım edildi. Standard 2+ elektroliz şartları: 15 gm/1 Zn, 0.12 M HC1, katkı maddesi olarak benziltetraetilamonyum klorür (BTEAC1), 35°C ve 250-650 2 Amp/m lik akım şiddeti. Bu şartlardaki değişimlerin 24 saatlik çinko birikintilerinde akım verimliliği ve hücre potansiyeline etkileri belirlendi.
Özet (Çeviri)
ELECTROWINNING OF ZINC FROM SYNTHETIC SULPHATE AND CHLORIDE SOLUTIONS DIKBIYIK, Erman Faculty of Engineering Department of Metal l urgical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GEVECt 130 pages, September 1989 ABSTRACT The electrodeposition of zinc from an acid zinc sulphate electrolyte on a sheet aluminium cathode has been studied in a laboratory cell with a dimensional ly stable anode (DSA) of titanium with a proprietary coating. Experimental results that show the effects of temperature, current density, initial sulphuric acid concentration, initial zinc-ion concentration, and organic additive on current efficiency and cell voltage have been determined for“pure”solutions. 2 The cell was operated at current densities in the range 250-650 Amp/m with electrolytes containing 50,60, and 70 gm/1 Zn + and 50, 100, and 150 gm/1 H^SO,. Glue additions were made in amounts up to 40 mg/1. In a second series of experiments, the electrolysis of acid zinc chloride solutions have been examined under laboratory conditions. Smooth, compact, dendrite-free 24-h zinc deposits have -m-been electrowon from zinc chloride electrolyte using a diaphragm, cell. The cell consisted of anode compartment for anolyte which is separated from an open cathode compartment by a special DSA anoda of titanium with proprietary coating which is catalytic for chlorine evolution and a diaphragm made of Nafion 120 or Nafion 125 type membranes.“Pure”anolytes and, catholytes with deliberate additions of impurities (Cd,Co,Cu,Fe,Ni,Pb,Sb) were used. Zinc deposition onto the high purity sheet aluminium cathode was aided by nitrogen gas sparging over the cathode. Standard electrolysis conditions were: 2 + 15 gm/1 Zn, 0.12 M HC1, 15 mg/1 benzyl tetraethyl ammonium chloride (BTEAC1) as an addition agent, 35°C, and current density in the 2 range 250-650 Amp/m. The effect of variations in these conditions on the current efficiency and cell voltage for 24-h zinc deposits was determined.