Avukatların klonlamaya bakış açısının değerlendirilmesi
Lawyers' perspective about cloning
- Tez No: 677222
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Avukat, Etik, Klonlama, Terapötik, Lawyer, Ethics, Cloning, Therapeutic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Klonlama, son yıllarda tıp, ziraat ve eczacılık gibi alanlarda büyük ilerlemeler kaydedilen, özellikle tedavi amaçlı kullanımı hayvan ve insan sağlığında yepyeni bir dönem başlatacak potansiyelde bir genetik çalışma olmakla birlikte; etik açıdan oldukça tartışmalı olması, klonlama hakkında yasal düzenlemeler yapılmasını zorlaştırmış ve hem hukuki hem de etik tartışmaları sürekli beraberinde getirmiştir. Klonlamayla ilgili mevcut yasal düzenlemeler, genellikle klonlamanın kısıtlanması veya bu konudaki yaptırımları kapsamaktadır. Ancak klonlamayla ilgili bilimsel ilerlemeler ve özellikle tedavi amaçlı klonlamanın geliştirilerek yaygınlaştırılmasının, klonlama hakkındaki etik tartışmaları şiddetlendireceği aşikardır. Bu çalışmada avukatların klonlamaya ve özellikle tedavi amaçlı klonlamaya bakış açıları, konuyla ilgili yasal düzenlemelerle ilgili görüşleri ve etik tartışmalara olan yaklaşımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de avukatların klonlamaya bakış açılarını analiz etmek, tartışmak ve değerlendirmektir. Avukatların klonlamaya, klonlama hakkında yasal düzenlemeler yapılmasına ve klonlamanın toplumda etik açıdan değerlendirilmesine ilişkin bakış açılarını ölçmeyi hedeflediğimiz çalışma için avukatlara toplamda 10 soruluk bir anket yöneltilmiştir. Klonlama hakkında hiç bilgisi olmadığını söyleyen avukatlara, klonlama hakkında kısa bir bilgilendirme yapılarak anket sorularına geçilmiş; klonlama hakkında bilgisi olduğunu söyleyen avukatlara öncelikle anket soruları yöneltilmiş, sonrasında klonlama hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış ve akabinde aynı anket sorularını tekrar cevaplamaları istenmiştir. Toplamda İstanbul Barosu'na bağlı 426 avukata anket yapılmış, katılımcılardan 13 kişi araştırmanın amacına uygun cevap vermemeleri sebebiyle analize dahil edilmeyip, araştırma 413 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ile avukatların klonlamaya bakış açıları değerlendirilirken, cinsiyet, yaş, mesleki deneyim yılı ve klonlamaya dair bilgisinin olup olmaması durumları göz önünde bulundurulmak üzere demografik sorular da yöneltilmiş ve bulgular toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cloning is a genetic study that has made great progress in fields such as medicine, agriculture and pharmacy in recent years, and its use for therapeutic purposes will start a brand new era in animal and human health. Considering the fact that cloning is highly controversial in terms of ethics, made it difficult to make legal regulations about cloning and brought both legal and ethical discussions with it. Current legislation on cloning usually includes restrictions or sanctions on cloning. However, it is clear that scientific advances in cloning, and especially the development and dissemination of cloning for therapeutic purposes, will aggravate the ethical debate about cloning. In this study, it was aimed to evaluate the lawyers' perspectives on cloning and especially cloning for therapeutic purposes, their views on the relevant legal regulations and their approach to ethical debates. The purpose of this thesis is to analyze, discuss and evaluate the perspective of lawyers on cloning in Turkey. A survey of 10 questions in total was directed to lawyers for the study, in which we aimed to measure the perspectives of lawyers regarding cloning, legal regulations about cloning and the ethical evaluation of cloning in society. The lawyers who said they had no knowledge about cloning were given a brief information about cloning and survey questions were started. The lawyers who said they had knowledge about cloning were first asked to survey questions, then briefly informed about cloning and then they were asked to answer the same survey questions again. A total of 426 lawyers affiliated with the Istanbul Bar Association were surveyed, 13 of the participants were not included in the analysis because they did not respond to the purpose of the research, and the research was carried out on 413 participants. While evaluating the lawyers' perspectives on cloning with this research, demographic questions were also asked to take into account the gender, age, years of professional experience, and whether they had information about cloning, and the findings were collected.