Travmatik deneyimleri olan bireylerin duygusal sıkıntı toleransı ve başa çıkma stilleri arasındaki ilişki
The relationship between emotional distress tolerance and coping styles in individuals with traumatic experience
- Tez No: 678037
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ARKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Stres Belirtileri, Başa Çıkma Stilleri, Duygusal Sıkıntı Toleransı, Posttraumatic Stress Symptoms, Coping Styles, Emotional Distress Tolerance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, duygusal sıkıntı toleransı ile travma sonrası stres belirtileri düzeyleri arasındaki ilişkide başa çıkma stillerinin aracı rolünü incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini yaşları 18 ile 65 arasında değişen (Ort. = 28.8, SS= 10.19), 334'ü kadın (% 73.6) ve 120'si erkek (% 26.4) olmak üzere toplam 454 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma kapsamında katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği (TSSTÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE-R) ve Sıkıntıya Dayanma Ölçeği (DTS) uygulanmıştır. Yapılan analizlerde travma sonrası stres belirtileri ve uyumsuz başa çıkma stilleri arasında pozitif yönde bir ilişki varken, travma sonrası stres belirtileri ve duygusal sıkıntı toleransı arasındaki ilişki negatif yöndedir. Benzer şekilde travma sonrası stres belirtileri ile uyumlu başa çıkma stilleri arasındaki ilişki negatif yöndedir. Bununla birlikte, duygusal sıkıntı toleransı ve başa çıkma stillerinin travma sonrası stres belirtileri düzeyine etkisi anlamlıdır. Buna ek olarak, duygusal sıkıntı toleransı ile travma sonrası stres belirtileri düzeyi arasındaki ilişkide başa çıkma stillerinin kısmi aracı rol oynadığı görülmüştür. Bulgular ilgili alanyazını ışığında tartışılmıştır. Ayrıca araştırmacılara ve uygulayıcılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the mediating role of coping styles in the relationship between emotional distress tolerance and posttraumatic stress symptom levels. The research is a descriptive survey based on relational screening model. The sample of the study consisted of 454 participants, ages ranging from 18 to 15 (Mean = 28.8, SD = 10.19), 334 female (73.6%) and 120 male (26.4%). Within the scope of the research, Personal Information Form, the Posttraumatic Diagnostic Scale, the RevisedCOPE and the Distress Tolerance Scale were applied. According to results, there is a positive relationship between posttraumatic stress symptom levels and maladaptive coping skills but negative relationship exists between posttraumatic stress symptom levels and emotional stress tolerence and between posttraumatic stress symptom levels and adaptive coping skills. It is shown that coping skills and emotional distress tolerence have effect on posttraumatic stress syptom levels. As a result, it was found that has a partial mediating role coping styles in the relationship between emotional distress tolerence and posttraumatic stress symptom levels. The findings were discussed and interpreted based on the related literature. In addition, some suggestions were presented to the researchers and practitioners.